Storfangst på fisketur i Vidalen for et par år siden
I følge Miljøstatus for Norge regnes 9 av 10 nordmenn som friluftslivsbrukere. Det omfatter alt fra søndagstur, fjellturer, bading i vann og sjø, skiturer, ro- og padleturer, bær- og soppturer, fisketur og jakt med mer. I følge samme rapport er de yngste aktive, mens de eldste svikter sammen med ungdommen. (http://www.miljostatus.no/Tema/Friluftsliv/)
I følge Wikipedia var det Fridtjof Nansen som i en tale til Turistforeningas ungdom først etablerte begrepet friluftsliv. I Stortingsmelding nr.40 fra 1986/87 er det gjort en omfangsrik definisjon som mange har kunnet si seg enig i: Friluftsliv er opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse.
Vi har mye fokus på idrett som godt for folkehelsa. Men friluftslivet har større betydning fordi det omfatter så mange av oss. Etter min mening er det for lite fokus på friluftslivets betydning for å få folk i bevegelse, for å få folk til å oppleve og bli glad i natur og som arena for å møtes med hverandre, – eller for å få kunne være helt aleine.
Fredag var den rød-grønne fraksjonen i Energi og miljø-komiteen på besøk til Flå i Hallingdal. Der ligger Bjørneparken, og der har Norsk Jeger og Fiskerforbund etablert et kurssenter som ble åpna i januar. Her blir det ulike kurs når det gjelder jakt og fiske, jakt med hund, partering av dyr osv. Som en oppfølging av rovviltforliket på Stortinget vil også Statens Naturoppsyn etablere en liten enhet i forbindelse med jakt og fiskesenteret. Vi ble ønska velkommen av bl.a. styrelederen i NJF, Torstein Moland. Vi fikk se slakt av hjort, og vi fikk prøvejakte rype og bjørn på simulator.
Vi fikk også en kikk rundt i Bjørneparken: Her finnes den store binna Rudd oppkalt etter bjørnen som Mikkjel Fønhus skrev om. I tillegg fikk vi komme inn i ”hiet” og se tre relativt nye bjørneunger, mens fjorårsungene løp lekne rundt i skauen. Elgen med sine unger sto majestetisk i skogen og kikka på oss, og ulven kom luskende for å ta maten som ble lagt ut til han. Rugg fulgte nysgjerrig med fra sin side av gjerdet, mens vi prøvde å lokke til oss gaupa.
Bjørneparken er absolutt en attraksjon å anbefale. Mens man tidligere rusla rundt på grusveier, bygger de nå gangveier litt opp fra bakken. Det gir bedre innsyn i skauen der dyra er, du slipper å se gjennom nettinggjerde, samt at dyra føler seg mer trua av noen som kommer på bakken, mens de ikke lar seg sjenere så mye av folk som går et par meter opp fra bakken.
Nå er det planer om å etablere et rovviltsenter i forbindelse med Bjørneparken. Det skal være en faglig nøytral kunnskapsarena for de fire store i norsk natur: Bjørn, uliv, jerv og gaupe. Formålet er å skape nærhet til rovdyras liv og øke folks bevissthet om egne holdninger, bl.a. egen frykt. Blant samarbeidspartnerne er så vel Norges Naturvernforbund, som Bondelaget og Småbrukarlaget. Det er nå sendt en søknad til landbruksdepartementet og til Miljøverndepartementet om støtte til tiltaket – og det er penger vi burde finne, for dette prosjektet bør bli realisert. Ikke som et tradisjonelt museum, som det ble sagt, – men som en moderne opplevelsesarena der du lærer gjennom å gjøre og oppleve.
Jeg håper å kunne bidra til å øke fokuset på friluftslivet – enten det er fiske eller jaktturer, lufting av hund i nærskogen eller parken, eller allmennhetens tilgang til strandsonen.
Legg igjen en kommentar