Fra åpninga av Kanalbroa i 1957
Uten tiltak vil trafikken i Tønsberg sentrum øke med 51 % fram til 2024. Det skyldes først og fremst økt befolkning. Derfor er det så viktig å sørge for boligbygging innenfor bomringen. Tønsberg kjennetegnes av en høy privatbilbruk, sjøl om sykkelbruken har økt de siste åra. I Tønsberg blir nå 11% av reisene foretatt med sykkel mot landsgjennomsnittet som er 4.
Grunnlaget for Konseptvalgutredninga er å finne en beredskapsmessig sikker forbindelse fra Nøtterøy til fastlandet, samt en miljøvennlig løsning på økt trafikk i framtida. Dagens trafikk betraktes ikke som et problem av betydning. Det er et mål om at CO2-utslippene ikke skal øke.
Konseptvalgutredninga vurderer 4 konsepter for veiløsning: Vestfjordforbindelse, Ringveialternativet som innebærer en bro ellertunnel fra Kaldnes til Korten. Skal et slikt alternativ ha noe for seg må det kombineres med en tunnel fra Kolberg. Vestfjordforbindelsen avvises fordi den ikke vil avlaste bysentrum for trafikk. Det er ingen som vil kjøre via Stokke for å komme til Kilen. I tillegg er det vurdert to alternativer med utbedring av nåværende veisystem eller en sterk satsing på kollektiv og sykkel. De to siste alternativene innebærer at det bygges en bro ved siden av dagens Kanalbro for å gi økt framkommelighet for kollektivtrafikk og sykkel.
Alle konseptene er kombinert med tiltak for bedre kollektivtrafikk, bedre framkommelighet for sykkel og restriksjoner på parkering og bilbruk. Målet er en økning til at 50 % av reisene foretas med buss, sykkel eller til fots. I dag utgjør dette 38%. Det foreslås å stengeHalfdan Wilhelmsens alle og Nedre Langgate for gjennomkjøring. Dette er det viktigste for å hindre økt biltrafikk.
Ringvei-konseptets fordel er at gjennomgangstrafikken fra Nøtterøy flyttes ut av byen. Det betyr 28% færre biler i byen. Ulempen er at det koster et par milliarder mer enn Utbedrings eller Kollektiv-konseptet. Ringvei-løsningen innebærer at trafikken over Kanalbroa reduseres fra 30.000 biler til ca. 18.000 biler i døgnet. Framkommeligheten blir imidlertid ikke bedre siden forslaget også innebærer at privatbilene får to felt i stedet for dagens fire over Kanalbrua. I forhold til Teie betyr Ringveikonseptet at mye Nøtterøy-trafikk som skal til E-18 eller Kilen, kan forsvinne inn i en tunnel før Teie Torg.
Veivesenet anbefaler altså den samme Nøtterøy-kryssingen som ble avvist i folkeavstemninga om Veipakke Tønsberg. Etter at man også den gang hadde vurdert ulike løsninger sto man igjen med en, nemlig senketunnel Kaldnes- Korten. Den gang ble det påpekt at en bro som ville gå på skrå over Byfjorden foran brygga, gjestehavna og Nordbyen ville ødelegge Tønsbergs profil både mot Slottsfjellet og mot Jarlsberg-jordene. Dessuten ville trafikkstøyen bli problematisk i forhold til Ramsar-området (fugle-området) på Korten. Den gangen tenkte man en motorvei med høybro, nå tenker man en to-felts- lavbro som også skal brukes av gående og syklende. En ringvei som ikke øker veikapasiteten fra dagens 4 felt, bør ikke avvises men utredes videre.
Bro eller tunnel er ikke det viktigste i KVU-en. Veivesenets forslag er et langt skritt framover i forhold til Veipakke Tønsberg. Nå har>bilbegrensende tiltak med tilrettelegging for kollektiv, gående og syklende kombinert med restriksjoner på bilbruk, en helt annen plass. Parkeringsprisen for kunder i byen må ikke nødvendigvis økes, men antallet som jobber i byen og har tilgang på gratis parkering, må reduseres. Forslaget som sykkel-ekspressveier er også viktig. Kombinert med bedre tilgang til å sykle oss i bysentrum, vil størsteparten av befolkningen som sogner til Tønsberg aldri har mer enn 15 minutters sykkelvei til byen.
I forbindelse med utredninga har man undersøkt hvor store forsinkelsene er i rushtida. Vanligvis dreier det seg om forsinkelser mellom 2 og 18 minutter, noe som i Oslo aldri hadde blitt vurdert som et problem.
Etter min mening bør vi ikke avvise Ringveikonseptet. Det er interessant fordi det vil bidra til bedre miljø med mindre biltrafikk i bysentrum. Det er imidlertid viktig å være klar over at det neppe vil bety at folk kommer raskere fram med bil. CO2-messig er Ringveikonseptet akseptabelt, fordi det er kombinasjonen med satsing på kollektiv, sykkel, gange og bilrestriksjoner som er det viktige.
kulle noen imidlertid komme på tanken om et forenkla Ringveikonsept der vi bare bygger broa og dropper de andre bilbegrensende tiltakene, vil Ringveien bare bety en kort pause før biltrafikken inn mot sentrum har økt mer enn den var da gjennomgangstrafikken også var der.
Ingen av veiene her er riksveier, men fylkeskommunale eller kommunale. Det betyr at alt må betales med bompenger. Da er det i alle fall viktig å se på veiprising, slik at ikke de som kjører når det i dag ikke er kø, slipper å betale like mye som de som vil fram i rushtida.
Nå er det viktig å få en bred offentlig debatt og flest mulig innspill fra våre innbyggere.
Legg igjen en kommentar