Den beste måten å bekjempe kroppshysteri blant ungdom er å gi dem noe annet å tenke på enn kroppen sin, postulerer Mimir Kristjansson i Aftenposten 9.4. Hørt det før? Ta en kald dusj, og hold hendene pent foldet over dyna. I dag blir det stadig færre arenaer der vi kan se hvordan en vanlig kropp ser ut. Ungdom ser porno mer enn noensinne, men de tør ikke å dusje nakne. Mange lider av spiseforstyrrelser, adskillig flere sliter med dårlig selvfølelse. Kristjanssons medisin er å beholde klærne på. Burka på badestranda løser alle problemene for de som gjerne vil kroppsfikseringa til livs?
Vårt forhold til nakenhet og kropp er kulturelt betinget og endrer seg over tid. I dag opplever vi at flere og flere arenaer der man kunne være naturlig naken sammen, forsvinner. Foreldre og barn som blir sjenerte overfor hverandre, folk sitter med klær på i badstue osv.
Kristjansson mener at når så mange mennesker er misfornøyd med kroppen sin, må ikke avisene vise vanlige mennesker som er fornøyd med kroppen sin, slik VG nå gjør i sitt helgebilag. VG kjører en artikkelserie om kroppsfiksering og illustrerer det med bilder av slik folk egentlig ser ut. Noen er frodigere enn andre, noen er tynne med små pupper, og sixpack på voksne menn ser man ikke i virkeligheten. Det er befriende da at en artikkelserie kan illustreres med vanlige mennesker!
Holdningene til homofile er endret fordi noen sto fram og fortalte om sin legning. Det var nødvendig for å formidle at homofile er helt vanlige mennesker. Nå er kanskje tida inne for å stå fram med vanlige kropper.
Selvfølgelig er det lett å trå over. Det er mye pikanteri knyttet til nakenhet, som f.eks. kan brukes i kalendre med folk som koketterer med sin nakenhet. Det er ikke frigjørende. Men å reagere på at en artikkelserie om kroppsfiksering illustreres med kropper, er å gå i en annen grøft. I den grøfta er det mørkt og kaldt.
Her kan du lese Mimirs innlegg
jeg var for øvrig i radiodebatt med Mimir i radio Nova om denne saken i dag. Teksten overfor er skrevet til Aftenposten som raskt sa nei til trykking. Siden innlegget handler om kropp, så illustrerer jeg det med et kroppsbilde. OK?
Veldig bra innlegg , som setter ord på mange helt riktige ting ,som jeg er helt enig