Heretter blir det bare frukt og grønt på bystyrets møter, og ikke i skolen
Rådmannen i Tønsberg ser ut til å være en god representant for de politiske partiene i Tønsberg. Hvis ikke det er motsatt: De politiske partiene har ingen andre meninger enn rådmannens. I hvert fall var den politiske konsensusen massiv da Utvalg for Finans, plan og næring i går behandlet budsjett for neste på. Det eneste unntaket var SV som la fram et helhetlig budsjett der vi pekte på at det finnes et politisk alternativ for mer rettferdig fordeling, satsing på barn og unge og en bedre miljøpolitikk.
Det eneste forslaget fra FrP, H og KrF var å redusere vedlikeholdet av kommunale bygg ytterligere. SV gikk i sitt forslag motsatt vei: Kommunale boliger trenger et vedlikeholdsløft. Det skal ikke være spånn at man i et bomiljø kan plukke ut hvilke boliger som eies av kommunen. SV foreslo i tillegg en storstilt satsing på bygging og kjøp av kommunale boliger. De blåblå har snakket om frihet for familier og for den enkelte. SV vil at denne friheten også skal omfatte de som ikke har råd i dag til å kjøpe egen bolig, eller frihet for de som i en periode vil bo i en utleiebolig. Kommuneplanen som nå er på høring forutsetter mye boligbygging innafor dagens bomring. Det er viktig at kommunen sørger for at dette blir boliger for alle typer folk, uavhengig av økonomi.
SVs budsjett er bygd på eiendomsskatt, mer inntekter fra parkering og reduserte politikergodtgjørelser. Eiendomsskatten er først og fremst et verktøy til mer rettferdig fordeling. Eiendomsskatten er beregna å gi 30 millioner i inntekt i 2014, hvorav ca halvparten fra boliger. Av disse 15 millionene deler SV ut 10 millioner i bunnfradrag. Skatten vil altså bare ramme den tredjeparten med de dyreste boligene. I tillegg gir SV 5 millioner til reduserte brukerbetalinger for de som trenger SFO, eldreomsorgstjenester osv. Av de 15 millionene som næringslivet må betale, bruker SV 5 millioner på byutviklingsprosjekter. Å basere byutvikling på frivillige bidrag fra næringslivet blir dyrt og dårlig. Næringslivet trenger en kommune med finansielle muskler.
Den blå-blå regjeringas statsbudsjett førte til kutt på flere millioner for Tønsberg. Blant annet forsvinner skolefrukten og kulturskoletimen i SFO. Det er nesten komisk at når høyresida har kritisert SV for at barna får gratis frukt og grønt, mens de heller ville satse på læreren, så er det bare SV som vil bevilge penger til etterutdanning og flere lærere, samtidig som vi beholder skolefrukten. Vi bevilger også penger til fortsatt barnehageutbygging, mens høyresida regner med at den økte kontantstøtta skal fjerne køene. Rådmannen måtte imidlertid innrømme at det ikke var sikkert, siden kontantstøtte i hovedsak brukes av innvandrerfamilier, mens køene i Tønsberg har vært vanlige småbarnsfamilier der begge er i jobb. Vi beholder også stillingen som folkehelsekoordinator som forsvant ut i statsbudsjettet, samtidig som vi innfører igjen at ungene skal få dra på leirskole. Folkehelse og friluftsliv er en sentral del i kommuneplanen som nå er på høring. Leirskole er kanskje det viktigste enkelttiltaket i så måte. SV har også funnet rom for å øke bevilgningene til frivillige organisasjoner og en styrking av biblioteket.
Bystyret skal behandle budsjettet endelig senere i desember. Da har Venstre og Senterpartiet som ikke er med i UFPN varsla at de da kommer med forslag. AP varsla at de også vil komme med mindre forslag.
Legg igjen en kommentar