Mandag startet Latinas sommerskole 2014, med deltagere fra Kina, Litauen, Romania, Sveits og Sør-Afrika. Sommerskolen er et ledd i satsinga på å utvikle nye læringsformer og ta i bruk nye teknologiske metoder der Læringssenter og bibliotek ved Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å være i spissen. Latina er et prosjekt ledet av dosent Helge Høivik ved Læringssenteret. Årets sommerskole begynte som et MOOC-kurs (massive open online course) og fortsetter altså med to ukers arbeid sammen i Oslo. Du kan lese mer om sommerskolen her.
Jeg har lært mye av Helge Høivik og hans bror Tord. De er faglig i forkant, men det viktigste jeg har lært er av deres måte å undervise på. Eller manglende undervisning: Snakk aldri mer enn ti minutter før gruppa må engasjeres gjennom å gjøre noe eller å delta, sier Tord. De som synes det er deilig å sitte på bakerste benk å sløve, synes dette er krevende undervisning. Men hvert minutt er planlagt, sjøl om de begge har stor evne til fleksibilitet for å tilpasse undervisninga til gruppa som skal lære. Og lære gjør man av Helge og Tord.
Helge Høivik
Sjøl holdt jeg en foreelsning på tirsdag. Forelesningen tok utgangspunkt i den media-konvergensen som vi opplever i dag, og hva det betyr for bibliotekene. Du finner presentasjonen min her.
Læringssenteret ved HIOA bruker sommerskolen til å utvikle institusjonelt samarbeid med andre. Vi har allerede etablert to Latina-satelitter i Kina og i Litauen. Vi er i gang med å utvikle samarbeidet med Cape Peninsula University. Seksjonssjef Anne-Berit Gregersen, Tord Høivik og jeg reiser ned dit i september for å ha møter og seminar , og ikke minst for å forberede et større prosjekt i 2015. Da er det Biblioteks-verdenskongress nettopp i Cape Town og vi planlegger å sende en stor delegasjon, både for å delta på IFLA-konferansen og for å ha felles seminar med Cape Peninsula Universuity (CPUT). CPUT er en institusjon med mange likheter med HIOA.
Legg igjen en kommentar