Dobbeltsporet Barkåker-Tønsberg er kanskje det mest konkrete jeg noen gang var vært med på å oppnå gjennom politisk arbeid! Jeg våger den påstanden at uten SVs stedige mas om satsing på tog, uten vårt press og uten vår deltakelse i regjeringa, hadde det ikke blitt noe av dette dobbeltsporet. I dag var det offisiell åpning! Mange var møtt fram for å ta del i feiringa. Samferdselsminister Kleppa ankom med toget fra Oslo 12.15 – og markerte åpninga ved å blåse i fløyta for toget tilbake til Oslo 12.59.
Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa
Barkåker-sporet ble åpnet noen dager før Vestfoldbanen kan feire sitt 130-års-jubileum. Og som samferdselsministeren sa: Toget går stort sett i samme trase som ved åpninga! Den rød-grønne-regjeringa har imidlertid betydd et taktskifte for jernbaneutbygginga: For ti år siden åpna Sande-parsellen. Så ble det helt stille. I dag åpna Barkåker-dobbeltsporet og det bygges for fullt på det som er Norges største jernbaneprosjekt – dobbeltspor Holm-Nykirke med tunnell i fjellet i Holmestrand. Neste år starter bygginga for ny Eidanger-trase!
Steinar Gullvåg, for anledningen i en gammal konduktørlue fra NSB
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg skildret noe av kampen for jernbanen i sitt Stortingsinnlegg i TB i dag. Han nevnte samspillet mellom rød-grønne-politikere som pressa sine partier, og utenomparlamentarisk press fra bl.a. Folkeaksjonen for Vestfoldbanen. Tidligere TB-redaktør Marit Haukom startet en unedrskriftkampanje på toget. Hun tok kontakt med meg, jeg ringte Olaf Brastad i Holmestrand som pendlet til jobb i Bellona. Sammen startet vi en underskriftskampanje som fikk stor oppslutning. Fra SVs side hadde vi lovet våre velgere ved valget i 2005 at det skulle bli oppstart på Vestfoldbanen. Det skulle ikke bli så lett. Noe av grunnen var en dyp skepsis i Senterpartiet mot Barkåker-sporet. Senterpartiet satt i tillegg med Samferdselsministeren, de hadde ingen stortingsrepresentant fra Vestfold og dermed ingen grunn til å slåss for bevilgninger til en jernbanetrase som andre hadde stått i spissen for. Vi presset beinhardt på Kristin Halvorsen som var finansminister. Det var ikke et møte i sentrale partiorgan der ikke Vestfoldbanen kom på bordet hvis det var en SVer fra Vestfold til stede. Så lyktes vi. Og når det først hadde løsnet for Barkåker-sporet, så ble det lettere å slåss for andre traseer på Vestfoldbanen. Men den kampen er ikke slutt: Nå gjelder det å få en togtrase som gir togstopp på Bakkenteigen. Og traseen videre fra Tønsberg mot Larvik må bygges for høyhastighet samtidig som det blir stopp i byene.
Per Annar Holm, journalist i Aftenposten og togpendler. Skreiv et innlegg i Tønsbergs Blad der han ba pendlerne om å sutre litt mindre og berømmet innsatsen til ansatte i jernbaneverket og NSB.
Historien om dobbeltspor på Vestfoldbanen starter lenge før Gullågs historieskriving starter. Jeg var valgsekretær for Inger Dag Steen da hun ble valgt inn som første stortingsrepresentant for SV i Vestfold i 1989. Allerede da var dobbeltspor på Vestfoldbanen en hovedsak for SV. Den gangen var de andre partiene utelukkende opptatt av vei. Slik ble det lenge. Nå er toget kommet på den politiske dagsordenen i mange partier. Vi ble kalt for urealistiske drømmere, når vi tok til orde for dobbeltspor. Nå møter de opp for å hente tog-gevinsten, også alle de som aldri tok lodd, de som sviktet toget gang på gang og bare satset på vei. SV vil fortsatt stå på for Vestfoldbanen inntil vi har på plass en høyhastighetsforbindelse med dobbeltspor fra Lillehammer til Stavanger via Vestfold!
Fra førerhuset i den nye Flirt-toget som pre presentert på åpningsfesten. Toget settes inn i rute på Vestfoldbanen fra slutten av februar neste år. Tilsammen blir det 24 av 50 innkjøpte togsett som skal gå i Vestfold. Togkjøpert var historiens største, igangsatt i Kristin Halvorsens tid som finansminister.
Jeg prøvesitter et av setene i det nye toget. Det er ulike seter på komfort-avdelingen og i de øvrige vognene. I de andre vognene synes jeg det virka trangt, det ga en følelse av å sitte i en buss. Ellers var togene flotte!
«DETTE ER IKKE MIN PARSELL»
Beklager å helle litt malurt i begeret, men etter å ha lurt på hvorfor toget TIL Oslo må vente i Tønsberg på toget FRA Oslo når vi har dobbeltspor til Barkåker, har jeg oppdaget at det ikke er dobbelspor fra Barkåker til Tønsberg, bare fra Barkåker til ca Frodåsen. Dobbeltsporet slutter et par hundre meter fra Tønsberg stasjon. Derfra og inn til stasjonen er det (fortsatt) enkeltspor. Dette ser man fint fra utsiktspunktet i Frodåsen, det er bare ett av sporene ut av tunnellen som fortsetter inn til Tønsberg stasjon.
Det som er enda mer pussig er at Jernbaneverkets ambisjonsnivå ikke er høyere enn at man har tenkt å la den nye flaskehalsen bli liggende i alle fall frem til 2015, jf nedenstående svar jeg fikk da jeg påpekte at noe manglet. Svaret kom så prisverdig raskt at man åpenbart har ventet på spørsmålet.
Når man tenker på hvor (relativt) lite det ville ha koste å føre også det andre sporet inn til stasjonen (jernbanebrua over Eckersbergs gate er jo alt fornyet og tilpasset to spor, og entreprenørene var jo på stedet), og ser hvordan den valgte løsningen får forsinkelser på ett tog til å forplante seg til andre, er dette til å gråte av.
Svaret fra Jernbaneverket («Dette er ikke min parsell» – åpenbart inspirert av sketsjen «Dette er ikke mitt bord»):
Hei Odd! Det er ikke bygd dobbeltspor helt inn til Tønsberg stasjon. Det stopper like før stasjonen. Det er fordi at det er her parsellgrensen/prosjektgrensen går. Årsaken er at Tønsberg stasjon og planene for den var en egen parsell den gang Barkåker – Tønsberg ble planlagt. Da var man ikke enige om videreføringen fra Tønsberg og sørover og man valgte å stoppe dobbeltsporet der vi har stoppet det nå, for på den måten ha flere alternativer å videreføre sporet sørover på. Blant annet ligger tunnelen dypere enn stasjonen fordi at man skal kunne ha en nedsenket stasjon hvis det er ønskelig.
Det er bygd to spor ut av tunnelen, men det ligger en veksel inne i tunnelen og fra vekselen og ut er det enkeltsporet drift. Dette er en signalteknisk løsning som vil fungere sånn fram til det etableres et felles signalanlegg på de nye parsellene av Vestfoldbanen i 2015 (samtidig som Holm – Nykirke tas i bruk). Og muligens helt til man faktisk får et dobbeltspor sørover fra Tønsberg. Ett sted må dobbeltsporet stoppe når vi bygger en parsell midt i sånn vi gjør nå.
Det blir ikke kjørt på begge sporene ut av tunnelen før i tidligst 2015. Men det er bare snakk om noen få hundre meter som ikke benyttes, for det er uansett ikke dobbeltspor helt inn til stasjonen. Dette skyldes som nevnt at parsellgrensen går like før jernbanebrua over Eckersbergs gate.