På begynnelsen av 1970-tallet sto det strid om riving av Fjerdingen. Her skulle det bygges parkering og nye leiligheter i moderne stil og med høy utnytting. Takket være innsats fra beboere og vernere ble det meste av Fjerdingen revet. Taktskiftet kom med reguleringsplanen for vestsida av Hertug Guttormsgate i 1979. Her ble det bygget nye, moderne men stedstilpassa hus både med hensyn til materialer, høyde og takform. Hadde hele Fjerdingen vært revet i dag om Petter Berg hadde vært ordfører den gangen? Er det håp for at Petter Berg og Høyre vil snu når det gjelder utbyggingen i Anders Madsensgate?
Kommuneplanen slår fast at området der Anders Madsensgate ligger, er det mest bevaringsverdige i Tønsberg – mitt i en trebyggelse med den verneverdige gamle almueskolen Anders Madsensgate 3 på den ene sida og den fredete Kockegården på den andre sida. Men selvsagt har ordfører Berg rett når han peker på at Slottsfjellterrassene og Trygdegården også ligger i området. Det gjør også Kristina-kvartalet. Dermed behøver vi ikke bygge trehusbebyggelse tilpasset de verneverdige byggene, mener Berg. Hvis vi aksepterer argumentene hans har de gyldighet over hele byen. Det er ingen områder i vår historisk maltrakterte by der det ikke finnes noen moderne bygg som f.eks. Kristinakvartalet i nærheten. Bergs argumentasjon gjør at alle kommuneplan-formuleringer om tilpasning til historisk bebyggelse blir meningsløse!
Kulturstyret har vedtatt en gigantisk plan for opprusting av Slottsfjellområdet. Blant annet skal den historiske ringmuren gjenoppbygges, noe SV har kjempet for. Da er det spesielt at man i området rundt Slottsfjellet bidrar til å ødelegge aksen Nordbyen-Fjerdingen. Bergs argument er på en måte at det er så ødelagt fra før. Jeg mener at Tønsberg fortsatt har historiske kvaliteter som kan videreutvikles, på Slottsfjellet og i Fjerdingen!
Bildet: TKE har endret fargen på bygget. laget et bilde med litt større avstand til bygget og litt flere mennesker i håp om å selge det inn. Men det passer fortsatt like dårlig til nabobygget, den gamle allmueskolen.
Vi vet at det var opposisjon mot Anders Madsen-prosjektet i Høyre og FrPs gamle bystyregrupper. Per Brun fra FrP går nå kraftig ut mot prosjektet. Han kunne bidratt til at reguleringsplanen ikke hadde fått flertall før valget. Hva mener de nye bystyrerepresentantene? En stemme vil avgjøre denne saken. Er det mulig å snu? Politikerne snudde til slutt i spørsmålet om riving av Fjerdingen. Er det slik at vi kan være glade for at Berg ikke var ordfører den gangen? Hadde da hele Fjerdingen vært borte for alltid?
Her kan du lese mer om kampen mot riving av Fjerdingen på 1970-tallet.
Legg igjen en kommentar