I kveld var det bamse-og fakkeltog i Tønsberg mot seksuelle overgrep mot barn -og med spesielt fokus på at barn må tvinges til samvær med sine overgripere. Det var Mary ann Oshaug og Incestsenteret som var initiativtakere. Da vi kom til torget var det underholdning for barn og voksne ved helge Hammelow Berg og Tønsberg Amatørteater, samt appell som jeg var invitert til å holde.
Bildet er fra Tønsbergs Blad v Kirvil Håberg Allum. Her er hva Tønsbergs Blad skrev.
Her er det jeg sa:
En god barndom varer hele livet. Ingen kan garantere deg lykke og et godt liv, men vi må sørge for at barna får like muligheter til å skaffe seg et godt liv.
Det gjør ikke barna som opplever å bli utsatt for vold og overgrep i barndommen. Barn har rett til å bli hørt og beskyttet mot vold og overgrep.
Seksuelle overgrep og i særdeleshet incest er det siste tabuet. Vi vet at det skjer, men det er så grusomt å forholde seg til at vi lukker øynene og vil ikke ta det inn over oss. Vi finner andre forklaringer. Da svikter vi på nytt de barna som er blitt sviktet av sine nærmeste voksne. Det har vi ikke lov til. Derfor har vi gått i tog i dag, for å vise at dette er et ansvar for alle – og jeg vil legge til: ikke minst for oss menn.
I Norge står det biologiske prinsippet sterkt, sammen med samværsprinsippet. Barn har krav på å ha trygge voksne rundt seg. Foreldre som ikke klarer å ta hånd om barna sine har ikke krav på barna. Vi må sørge for at hensynet til barnas beste teller tyngst. Blant annet skal ingen barn ha samvær som ikke er til barnets beste. Barneminister Audun Lysbakken har satt ned det såkalte Raundalen-utvalget som vurderer det biologiske prinsippet og skal komme med forslag her. Barnevernet har et spesielt ansvar for å gå inn i foreldrekonflikter der det kan være snakk om vold og overgrep.
Vi opplever i dag at at der en av foreldrene – oftest mor – eller barnet forteller om overgrep – så gjøres det til en samværskonflikt. Barnet tvinges til å ha samvær med en forelder som er mistenkt eller faktisk også dømt for overgrep. Rettsvesenet sier at ingen er skyldige før de er dømt og ingen kan dømmes før det ikke finnes grunn til tvil. Det er et prinsipp som kan støte mot hensynet til barnets beste. Jeg mener at da må tvilen komme barnet til gode! For å styrke dette bør barna få egen advokat som kan disse sakene, og ikke representeres av mors eller fars advokat.
I 2006 ble det gjort endringer i Barneloven som slår fast at det ikke skal fastsettes samvær som ikke er til barnets beste. Barneminister Audun Lysbakken har satt ned en arbeidsgruppe for å se på behovet for ytterligere lovendringer for å sikre utsatte barn. Han har også et arbeid på gang for å se på tiltak for å styrke barns mulighet til å bli hørt.
Ofte handler det om manglende kompetanse i barnevern, hos dommere, ansatte ved familievernkontorer og sakkyndige. Barnedepartementet har i samarbeid med Domstoladministrasjonen satt i gang et program for regional kompetanseheving. Det vurderes også egne kompetansekrav til dommere og sakkyndige som svært ofte ikke kan nok om vold og incest.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sier at det er tre ting som er viktig: Det ene er at barna har en anledning til å kunne fortelle. Det andre er at det har en hensikt å fortelle, og det tredje er at det i samtaler med barn blir skapt en forbindelse som gjør det mulig å snakke om overgrep. Det er å ta barn på alvor!
Legg igjen en kommentar