Det var solid støtte for Audun Lysbakken som ny SV-leder på årsmøtet til Vestfold SV. 37 stemte for Lysbakken, 5 for Heikki Holmås. Mange ga uttrykk for at SV nå måtte diskutere politikk og ikke bare lederspørsmålet. Årsmøtet vedtok en uttalelse om Gjenreisining av SV, der det pekes på at SV må bygge ut alliansene med fagbevegelsen og miljøbevegelsen, og utvikle politikk på et bredt felt. Jeg følte at det var en utålmodighet tilstede for å vise fram et friskere og mer selvstendig SV, samtidig som vi erkjenner at det vil ta tid å bygge tilliten til partiet opp igjen. Hvis det er sånn at Audun har lagt seg mer inn mot det politiske sentrum i SV for å kunne virke samlende og kunne bli valgt, så var det ikke nødvendig for SVerne i Vestfold sitt vedkommende. Flere av talerne synes lederkandidatene var for like, og ville heller ha Lysbakken som han tidligere var.
Vikarbyrådirektivet var en av sakene som ble diskutert. Vestfold SV mener at AP ikke kan overkjøre en samlet fagbevegelse. SV har varslet at partiet vil ta dissens i regjeringen. Vestfold SV mener at SVs landsstyre må innkalles til ekstraordinært møte om for å diskutere situasjonen om Vikarbyrådirektivet tvinges igjennom. Fylkesleder i Fagforbundet, Merete Dahl, pekte i sin hilsningstale på at SV og fagbevegelsen står sammen i mange saker, motstanden mot Vikarbyrådirektivet er den viktigste nå!
Stortingsrepresentant Ahktar Chaudry tok til orde for en atomvåpenfri sone i Midt-Østen. Vi må si nei til et angrep på Iran som vil samle folket og muslimene i kamp mot Vesten, i stedet må vi støtte opposisjonen i Iran som sloss mot det prestestyret, mente han.
Sjø innleda jeg – jeg holdt på å si som vanlig – om klima- og finanspolitikk. Hadde klimaet vært en bank, hadde det vært reddet. Jeg tok til orde for å sette CO2-avgiftspengene inn på et klimafond for å få til omstilling i norsk industri. Vi må redde klimaet og skape varige, grønne arbeidsplasser. Det vedtok årsmøtet en uttalelse om.
Ellers var det fire gjester fra Palestinerleiren i Oslo sentrum – palestinere som trues med tvangsutsending. De talte, viste film og bilder om sin situasjon. Vestfold SV vedtok en uttalelse der det kreves en mer human flyktningspolitikk, særlig der det er barn som har bodt lenge i Norge. I uttalelsen ble det også krevd at palestinerne må kunne vurderes til å få opphold i Norge.
Følgende delegater ble valgt til SVs landsmøte:
Anette Viken, Tønsberg
Tore Forsang, Nøtterøu
Tom Kristensen, Larvik
Nell Gaalaas-Hansen, Horten
Yngve Brurberg, Re
samt en representant for Sosialistisk Ungdom i Vestfold
Følgende uttalelser ble vedtatt:
En klimamelding som oppfyller Klimaforliket
En human asylpolitikk nå!
Norge trenger en annen avtale enn EØS-avtalen
Det handler om framtidas arbeidsliv – Veto mot vikarbyrådirektivet!
I tillegg en uttalelse om skolepolitikk og en om gjenreisning av SV.
En klimamelding som oppfyller klimaforliket
Vestfold SVs årsmøte krever en klimamelding som oppfyller Klimaforlikets mål og som forandrer Norge til et grønnere og mer framtidsrettet samfunn.
Klima- og miljøutfordringene og en stadig mer kriserammet kapitalisme er sammen med global fattigdom de viktigste utfordringene i vårt århundre. Global oppvarming gir flom, tørke og manglende vanntilførsel, og vil ramme alle deler av verden. Også Norge vil oppleve mer ekstremvær, rasfare, flom og andre negative følger av menneskeskapte klimaendringer.
Vi trenger en klimamelding som baner vei for framtidas arbeidsplasser, en grønnere industri, miljøvennlige transportløsninger og ytterligere utslippsreduksjoner i årene etter 2020.
Å bare kutte utenlands fordi det er billigere, betyr at klimatiltak i Norge kommer helt til sist. Det bremser nødvendig omstilling og utvikling av nye miljøvennlige arbeidsplasser. Norge vil forbli en fossil økonomi som ikke henger med på utviklingen av framtidas næringsliv. Uten satsing på miljøteknologi og en omstilling til fornybar energi kan Norge bli et samfunn uten industri når oljealderen går mot slutten. En framtidsrettet klimamelding bidrar til at Norge fortsatt har industriarbeidsplasser etter oljealderen.
SV vil ha en nasjonal dugnad for raskt å kutte klimagassutslipp. Klimapolitikken må gi folk mulighet til å velge klimavennlige løsninger i hverdagen. Kollektivsatsing, intensivert jernbaneutbygging, omstilling til lavutslippsbiler og en ambisiøs politikk for syklister er viktige forutsetninger for en klimapolitikk der alle kan bidra. Alle sektorer må bidra til utslippsreduksjoner. Uten at de store utslippskildene tar sin del av klimaansvaret er det vanskelig å mobilisere befolkningen til nødvendig innsats for å bremse klimaendringene og skape et bedre samfunn. SV vil ha sektorvise klimamål.
Utvinningstempoet på norsk sokkel må senkes betydelig. Dette vil føre til lavere utslipp, et mindre behov for energi til utvinning og bidra til en mer balansert og mindre petroleumsavhengig næringsstruktur i Norge.
For å gjennomføre omfattende klimatiltak i industrien, trengs nye virkemidler. SV ønsker et klimafond etter modell av NOx-fondet som har gitt betydelige utslippskutt. CO2-avgiften på norsk sokkel må økes som del av denne finansieringen.
Brede allianser med miljøbevegelse, fagbevegelse og industri er nødvendig for å sikre den klimameldingen miljøet fortjener. SV skal være en pådriver for økt engasjement om klima, og en klimadebatt basert på kunnskap, solidaritet og framtidstro.
Legg igjen en kommentar