I dag tidlig landet vi i Doha for å bli med på høynivådelen av Klimatoppmøtet som holdes her i Qatar. Turen gikk rett til hotellet og videre til Sahara Forest Projects pilotanlegg i ørkenen utenfor Doha. Slagordet for prosjektet er å integrere kjent teknologi, bruke det vi har mye av til det vi trenger aller mest. Hva er det vi har mye av? Jo, vi har mye CO2 mens verden trenger kutt i klimagassutslipp. Vi har mengder av salt havvann, men vi trenger ferskvann. Vi har mye sol, men vi trenger mat.
Det var folk i Bellona som unnfanget den hårete ideen som ligger bak Sahara Forest Project. I 2011 fikk de med seg det norske selskapet Yara og selskapet Qafco som er verdens største produsent av kunstgjødsel. Selskapet er et joint venture selskap der Qatars stat eier 75 % og Yara 25 %. I forbindelse med Aafcos industrianlegg med pilotprosjektet reist i løpet av 2011 og 2012. På bildet ses miljøminister Bård Vegar Solhjell sammen med Frederic og Joakim Hauge og Khalifa Al Sowaidi, generaldirektør i Qafco (Foto: Erik Aasheim)
Her brukes sjøvann som går gjennom flere prosesser: Først renner det gjennom naturfibervegger i drivhuset og utenfor. Sjøvannet bidrar til fuktighet og kjøling. Deretter går sjøvannet som nå inneholder en større andel salt, videre til et industrielt avsaltingsanlegg, og til slutt til åpne kamre der vannet fordamper og saltet blir liggende igjen. Et speilanlegg samler solvarme til å varme olje som igjen brukes til å varme vann som lagres for å kunne varme drivhuset når det trengs tørke og varme, samt å produsere energi gjennom en turbin. Sola brukes også til å produsere elektrisk energi direkte gjennom et solcelleanlegg. Saltvannet brukes til å kjøle drivhuset og til å dyrke alger som kan brukes som biodrivstoff.
Ved besøket vårt ble vi budt på å smake på den første avlingen med agurker. Det er kanskje ikke agurker de trenger mest av – men det er fascinerende at en grønnsak som stort sett består av vann kan dyrkes i ørkenen. Hvis dette er så vellykket som det ser ut til, kan det ha enorm betydning. Det vil kunne bety med arbeidsplasser og matproduksjon i områder som til nå har vært udyrkbare, og det vil kunne ha betydning som klimaprosjekt – her er klimaregnskapet negativt – det brukes mer CO2 enn det slippes ut.
Nydelig agurk, dyrket i ørkenen
Les mer om Sahara Forest Project her
Legg igjen en kommentar