FrPs Per Willy Amundsen sier han er den eneste norske klimaskeptikeren på Klimakonferansen her i Doha. Det er sikkert, kanskje er han den eneste klimaskeptikeren blant de 17000 delegatene. FrP er i hvertfall det eneste større partiet i Europa som benekter at vi har menneskeskapte klimaendringer. Amundsen går videre: Klimatrusselen er noe vi sosialister har funnet på, det er en sosialistisk konspirasjon for å kunne påtvinge innbyggerne nye skatter og avgifter. Derfor er det en grunnleggende ideologisk sak for FrP å avvise klimatrusselen, sier Amundsen til Dagens Næringsliv i dag. Våre forhandlere jobber nærmest døgnet rundt her nede. De er brannvesenet som med et sukk prøver å slukke helvete, som harald Sverdrup sa det i diktet «Stemmeseddel». Amundsen ser på og håper ikke de lykkes med å få til enighet om noen internasjonal avtale.
Det kunne være morsomt at vi har en raring som fortsatt lukker øynene for virkeligheten. En sånn raring må vi jo kunne tåle. Men det er ikke morsomt. Stilt overfor de mange representantene fra sivilsamfunnet og politiske ledere fra mange land som nå rammes dramatisk av klimaendringene og som er her i Doha, snakker Amundsen til norsk presse om at dette bare er politiske triks. Stilt overfor massiv forskning og dokumentasjon, sier Amundsen at det er en konspirasjon. Amerikanerne var aldri på månen, vi er lurt av NASA og CIA, mener andre konspirasjonsteori-tilhengere.
Amundsen er ikke morsom, når det faktisk er en mulighet at partiet hans er i regjering fra neste høst. Hva tenker Venstre og Kristelig Folkeparti om å regjere sammen med Amundsens like?
Fremskrittspartiet aksepterer at vi innfører tiltak mot klimaendringer hvis det betyr skatteletter. Ikke fordi klimaendringer er viktig, men fordi skattelettelser er viktig, særlig reduserte bilavgifter. FrP har kjempet mot at vi skal foreta utslippskutt hjemme. Vi bør heller gjøre det i utlandet, hvor det er billigere. Nå stormer det rundt de såkalte CDM-kvotene som også Norge har kjøpt. FrP ser anledningen til å gå mot at vi skal kjøpe disse kvotene. Vi skal ikke kutte hjemme, men heller ikke ute. På samme måte har FrP brukt enhver anledning gjennom hele sin historie til å gå mot u-hjelp fordi det alltid er mulig å finne eksempler på misbruk av u-hjelp. Også her er poenget ikke å få u-hjelp som virker, men å sørge for at vi slipper å bruke penger på slik hjelp.
CDM-kvotene er kvoter som er godkjent av FN. De har nå vært utsatt for en ekstern evaluering som har blitt presentert her i Doha. Evalueringen peker på at CDM-kvotene er viktige, men at det trengs endringer med bl.a. bedre kontroll over at kvotene virkelig fører til reduserte klimautslipp. Til sammen har CDM-kvotene ført til reduksjoner på 1 milliard tonn CO2. Til sammenligning er totale utslipp fra Norge ca 53 millioner tonn. 200 milliarder US-dollar har blitt investert i utviklingsland. Dette er det viktigste virkemiddelet vi har for tida for å bidra til globale kutt. Skogsatsinga er Norges store utenlandsprosjekt. Alle er enige om at det er det mest effektive vi kan gjøre for å kutte utslipp, bidra til biologisk mangfold og sikre velferd for folk i utviklingsland.
I går underskrev Norge en avtale med Vietnam om å bidra med 180 millioner for å støtte Vietnams politikk for å kutte utslippene fra landbruket med 20 % innen 2020. Vietnam har et landareal på størrelse med Norge, men har nesten 90 millioner innbyggere, og de øker med 1 million pr år. De siste åra har de økt landbruksproduksjonen med 30 % – viktig for å redusere fattigdom og brødfø befolkningen. Nå fokuserer de på klimakutt. Vietnam er et land som blir hardt rammet av klimaendringer ved at havet stiger og vil kunne legge det store Mekong-deltaet under vann. Pengene til Vietnam blir utbetalt når kuttene er dokumentert. Hadde FrP og Høyres budsjettforslag for neste år blitt vedtatt, hadde vi ikke hatt penger til noen avtale med Vietnam.
Ved siden av skogsatsinga kjøper også Norge CDM-kvoter. Norge kjøper bare FN-godkjente kvoter, men har i tillegg egne regler for hva slags prosjekter vi vil støtte. Likevel finnes det dårlige prosjekter slik som f.eks vannkraftutbygginger som ville vært bygd også uten CDM-kvote-støtte. Da kan man ikke si at kvotene bidrar til reduserte utslipp, men de bidrar heller ikke til økte siden Norge kjøper kvoter for å overoppfylle våre Kyoto-forpliktelser. Vi kjøper altså ikke kvoter for å kunne øke våre egne utslipp. Verden har endret seg etter at klimaforhandlingene startet. Da var det USA som hadde størst klimagassutslipp. Nå er det Kina. Utslippene har økt i utviklingsland, og er i mange tilfeller høyere pr innbygger enn de er i mange rike land. Det er på mange måter en ønsket utvikling ved at flere mennesker i utviklingsland har fått økt velstand. Men de rike landene har penger til å kutte utslipp, de fattige landene har det ikke. Derfor er det fortsatt viktig å overføre mer penger til å redusere utslipp i utviklingsland, samtidig som vi som er så rike har den største muligheten til å legge om til fornybar energi.
Legg igjen en kommentar