En troverdig jernbaneplan krever så store og lange løft at det ikke kan håndteres innenfor ordinære statsbudsjetter. Utbygging av dobbeltspor og raske toglinjer er en nøkkel til å unngå køer og kaos i storbyområder i kraftig vekst, og etter hvert bindes regioner og landsdeler sammen i klimatrusselens tid. Det handler om å gjennomføre første etappe i et generasjonsskifte for norsk jernbane; å fullføre dobbeltspor på hele Østlandet og de andre storbyregionene, få til en dobling av gods på bane – og gjennomføre Klimaforliket i Stortinget.
SV vil invitere til århundrets spleiselag. Vi vil investere 200 – 250 milliarder kroner de neste ti åra i nye spor til framtida og et togtilbud som både vi og våre etterkommere blir stolte av. Spleiselaget skal bestå av en ytterligere dobling av bevilgningene over Statsbudsjettet, samt bidrag fra bompenger fra bil, tog og flypassasjerer. I tillegg mener vi det er riktig å redusere oljeinvesteringene noe og omplassere noe av oljeformuen i jernbanestrekninger.
I tillegg vil SV ha utbyggingsavtaler med lokale myndigheter der staten bidrar med milliarder til nye jernbanelinjer og der det lokalt bidras med bompenger til toget, grunneierbidrag, stasjonsutvikling og krav om en offensiv arealpolitikk – samfunnsplanlegging som konsekvent bygger opp om tog, kollektivtrafikk og sykkel.
Og SV vil ha Ringeriksbanen som en pilot for prosjektfinansiering gjennom utbyggingsselskaper og alternativ finansiering, slik som transportetatene tar til orde for i forslaget til nasjonal transportplan. Ringeriksbanen ble vedtatt for 20 år siden, utbyggingen vil korte reisetida Bergen – Ringerike – Oslo med nær en time.
SV vil holde et høyt nivå på vedlikehold – særlig forebyggende vedlikehold og fornyelse. Dette er avgjørende for å unngå forsinkelser og avbrudd i togtrafikken – og oppnå tilbudsforbedringer for folk og næringsliv også på kort sikt.
Generasjonsskiftet: Flere av våre viktigste jernbanelinjer ble bygd ut i en tid da hesten og seilskutene var alternativet til toget. Vestfoldbanen ble åpnet i 1881 og størstedelen av traseen brukes fortsatt. To tredeler av linjene er mer enn hundre år gamle, 94 prosent har enkeltspor og bare 30 prosent av linjene tåler fart på 100 km/ timen eller mer. Vestfoldbanen er den banen som ved siden av Rørosbanen har lavest hastighet.
De ansatte ved jernbanen har på en imponerende måte klart opp å holde oppe et togtilbud til tross for 40 års politiske forsømmelser før de siste års nye satsing på toget.
Norsk jernbane mangler både kapasitet og fart til å konkurrere med forurensende bil- og flytrafikk. Derfor må vi avløse gamle spor som har tjent oss lenge, med nye raske dobbeltspor som både vi og våre etterkommere vil nyte godt av de neste hundre år, og vel så det.
Første etappe de neste ti åra handler om å bygge ut dobbeltspor for minst 250 km/ timen i storbyregionene og øke godstransporten på bane. Med tanke på hvor lenge nye toglinjer vil være i bruk er det dumt å redusere farten til 200 km/t for å spare noen få milliarder. Nye Vestfoldbanen skal bli en del av en framtidig Sør-vest-bane fra Oslo til Stavanger. Skal en slik bane kunne konkurrere med fly kan ikke reisetida til Stavanger være mer enn rundt 3 timer. Da trenger vi tog som kan gå i minst 250 km/t.
Jernbanen har til nå vært utsatt for finansiell diskriminering. Mens nye motorveier bygges ut i raskt tempo med basis i en strøm av bompengeinntekter, forskuttering av statlige bevilgninger og låneopptak, mens flyplassene bygges ut med basis i statlig subsidiert taxfreesalg (en fjerdedel av Avinors inntekter, 2 – 2,5 mrd. kroner i året) – og uten politiske vedtak – er jernbanen helt avhengig av årlige rammer og bevilgninger i statsbudsjettet. Det gir lite forutsigbarhet og treg og ineffektiv utbygging av sammenhengende strekninger.
SV vil gi den mest miljøvennlige og framtidsretta transportformen de beste betingelsene for langsiktige finansiering og utbygging.
Vi går inn i en avgjørende tid for jernbanen – da trenger vi ambisjoner for toget. Den rød-grønne regjeringa har satt toget på dagsordenen og doblet bevilgningene. Nå står vi foran det store generasjonsløftet som krever politisk vilje til å satse på toget.
Legg igjen en kommentar