Eksempel på glad laks i lukka anlegg i Vesterålen
Dagens Næringsliv har i dag et oppslag om Akvadesign i Brønnøysund som har lyktes med storskala oppdrett av laks i lukkede anlegg. Det er positiv lesning som bekrefter kunnskap vi hadde fra før. Regjeringa må legge til grunn lukka anlegg når det nå skal tildeles såkalte grønne konsesjoner på fiskeoppdrett, etter min mening.
De manglende miljøkravene til oppdrettsnæringen opptar meg, og det meste kan relateres til dagens produksjonsregime med åpne merder. Fiskeriministeren gikk offensivt ut i 2010, og var veldig tydelig på at det ikke er rom for videre vekst før næringen fikk kontroll over lakselus og rømming. I 2010 produserte næringen et volum på 944.000 tonn, i inneværende år vil volumet ligge på 1.230.000 etter de siste estimater fra næringen. Dette representerer en økning på over 30% på 2 år, og harmonerer definitivt ikke med hennes mantra fra 2010.
Biomassen som enhver tid står i sjøen er avgjørende for nivået på både luseproblematikk og rømming. Den kraftige produksjonsøkningen kan relateres til at næringen presser til enhver tid biomassetaket, og ved utslakting av fisk på deler av en lokalitet, settes det umiddelbart ut ny fisk slik at man tilnærmet stanger i dette taket
Norsk oppdrettsnæring har idag med åpne merder ikke kontroll over den viktigste produksjonsfaktoren, og det er sjøvannet. Lakselus og virus flyter fritt mellom omgivelser og merd.
Når vi skal måle et miljømessig fotavtrykk så skal totalbildet legges til grunn, og da må man også ta med eutrofiering, fiskehelse og ikke minst bruken av giftige avlusningsmidler. Den overgjødslingen som er tilstede idag, hvor ett anlegg på 3120 MTB har et avløpsutslipp tilsvarende en by på 50.000 mennesker, vil på bakgrunn av årets totalproduksjon representere kloakken fra ca 20.000.000 mennesker. Det er ingen forskjell på kloakk fra fisk og mennesker, næringssalter er næringssalter.
Med lukket teknologi kunne dette vært samlet opp, og solgt som jordforbedringsmiddel. Det er faktisk et stort marked idag for salg av gjødsel, og dette er fullt ut gjennomførbart dersom viljen er tilstede. Det er grunn til å være bekymra for nedslamming av bunnsedimentene som gir en livløs bunn både i fjorder og i kystnære områder.
Eutrofiering skaper også store problemer for fjord- og kystfiskeren, der det idag er dokumentert at innsigfisken snur på vei inn i fjordene når den eksponeres for dette overgjødslede vannet. Dette gjelder spesielt kysttorsken, som i undersøkelser i kar har vist stor ømfintlighet på området. I tillegg sliter disse fiskerne med all den fisken som står under og omkring merdene og beiter på spillfor og feces, i gjennomsnittlig 10 – 15 tonn for hver lokalitet. Får en fisker tak i denne fisken egner den seg i stor grad ikke som menneskeføde, og går fort i oppløsning. Fiskemottak langs kysten har i tillegg nektet å ta imot denne fisken, og det er på sin plass å stille seg spørsmålet hvor mye av denne fisken er syk? Det å stå passivt å beite på mat som kommer til en, får åpenbart også konsekvenser for hvor stor andel av denne fisken som etterhvert evner å klare seg i et liv i det fri. Hva slags gytesuksess har denne fisken? Fjordene våre er uansett iferd med å bli fisketomme, og i Ulsfjorden i Troms og Sjånes fjorden i Tana er det idag gjort en interessant observasjon. Der er anleggene fjernet for noen år siden, og fisket har tatt seg opp vesentlig i disse to fjordene.
Fiskehelsen er et kjempeproblem for næringen, og med en tapsprosent på 20 i sjøfasen, kan ikke dette karakteriseres som noe annet enn dyremishandling. Oppdrettsfisk er underlagt loven om dyrevelferd, og tapsprosenten representer 250.000 tonn ved dagens produksjon. Oppdrettsfisken kom iår under kategorien husdyr, hvem er det som behandler sine husdyr på denne måten? Det håpløse med dagens åpne merdeteknologi blir enda mer hinsides når vi vet at det er villfisken som kommer med mange av virussykdommene, der PD smitten er en stor utfordring. I år er over 100 anlegg smittet, og foruten villfisk så fungerer lakselusa som ligger i de frie vannmassene som en vektor for virussmitte. At anleggene ligger mer strømutsatt til gjør i denne sammenheng situasjonen ikke bedre. Lakselus fra Hardangerfjorden kan i utgangspumktet smitte anlegg som ligger i Sognefjorden, og langs norskekysten har man en kyststrøm som beveger seg i noen knops fart nordover. I dette perspektivet blir det håpløst å vedta en barriere ved Hustadvika, det ser vi idag mtp antall anlegg som har fått smitten i Møre og Romsdal samt Sør-Trøndelag det siste året. Lakselusa har en overlevelse på 150 døgngrader, ved en sjøtemperatur på 15 grader lever den ca 10 dager. Nå om vinteren derimot, med en sjøtemperatur ned mot 5 grader, så har den 30 grader på å feste seg på en vert.
Bruken av avlusningsmidler er uforsvarlig høyt, og er defintivt ikke helsekost for omgivelsene. Næringen sier at de bruker 1.5 milliarder på dette, og det er alment kjent at de har store problemer med resistens og multiresistent lus. Dette kan knyttes i stor grad til størrelsen på merdene, samt måten det avluses på. Kravet til heldekkende presenning som ble innført 1. januar 2011 blir idag ikke respektert av flere oppdrettere, og skjørt benyttes enda. Ved bruken av skjørt blir det vanskelig å gi fisken en fullgod terapeutisk dose, da laksen trekker ned i merden. Lusa får en eksponering som blir for liten, og dette er resistensdrivende. Bruk av heldekkende pressenning hvor du heiser opp bunnringen, er en prosess som byr på store utfordringer spesielt på de største merdene. De største merdene har en omkrets på 157 meter hvor det kan stå opp mot 300.000 fisk, og det skal ikke mye fantasi til å forestille seg at dette blir en krevende øvelse. Presenningen er på over 3000 kvm, og med vær og vind kombinert med det å ligge strømutsatt, har næringen satt seg i en håpløs situasjon. Resultatet får vi jevnlige påminnelser om, med alt for høye lusetall i flere fjordbassenger.
Det er verdt å merke seg at det produseres laks både i Canada og Kina med flytende anlegg liggende i sjøen frem til slakteferdig fisk, og denne teknologien er tilgjengelig idag. Anleggene skal imidlertid ikke ligge på land, da ville vi sprengt ut mye av den flotte norskekysten. Å løfte vann opp til land, eri tillegg langt mer energikrevende enn å skyve vann til vann ved hjelp av strømsettere.
Irland, Polen, Danmark og Frankrike vil levere laks fra lukkede anlegg til markedet iløpet av kort tid. Med avskrivingsmuligheter står dette regnestykket seg godt, ikke minst mtp hva de sparer i avlusningsmidler, tapsprosent forbundet med fiskehelse, rømming, samt at de får en langt mer kvalitetsmessig fisk. Den står bl.a i motstrøm som innebærer at fettprosenten blir ca 5% mot dagens 20.
Håper du greier å overbevise dine partifeller også.
Vi trenger politikere som er villige til å se denne industrien uten å ha på seg «pengebrillene»
Bra at noen Stortingspoliktikere nå innser at oppdrettsnæringen kan fortsette med dagens produksjonsregime. Da er det bare for oss som er opptatt av problematikken, at også andre partier kommer etter SV i dette spørsmålet. Er man innvalgt på Stortinget og samtidig velger å lukke øynene for det miljømessig fotavtrykket som norsk oppdrettsnæring avsetter med dagens åpne merder, så bør man stemmes ut i september 2013. Bra SV!
«Bra at noe Stortingspolitikere nå innser at oppdrettsnæringen IKKE kan fortsette med dagens produksjonsregime»!!! Huffameg, en dårlig start på dagen!
Meget bra!
At Akvadesign nå har avlet opp 80 000 smolt i lukket anlegg viser jo selvsagt at dette er veien å gå.
Stå på.
Det er en stoor glede å se en stortingspolitiker med et sterkt engasjement for villaksen og sjøørreten. Takk Lars!
Kjempebra innlegg! Oppdrettsbransjen gjør en stor feil dersom de ikke tar tak i de problemene og mulighetene du løfter fram. Hele kysten er avhengig av en bærekraftig oppdrettsnæring og det er en katatrofe dersom næringen kollapser som følge av de ikke tar tak raskt nok. Vi trenger denne næringen her i landet men den trenger også støtte i befolkningen. Det får den ikke når brutaliteten i faktagrunnlaget kommer fram
Det var på tide! Flott innlegg.
HELT enig!
Håper inderlig at du får ut budskapet til våre politikere slik at vi blir kvitt all dritten som følger med oppdrett.
Takk! Inntil nylig var det stort sett Miljøvernforbundet og Miljøpartiet De Grønne som frontet kravet om lukkede oppdrettsanlegg, men nå er det mange som har innsett at om fiskeoppdrett skal bli økologisk forsvarlig, må fisken inn i lukkede anlegg. Bra!
Flott innlegg!
Ikkje fordi bodskapen heng på greip, fordi det gjer den ikkje, men fordi innlegget syner ei av næringas største utfordringer!!
Det er å få kunnskap ut til folket om kva næringa faktisk driv med!!!
Det er ikkje mindre enn tragisk at «politikere» ikkje veit meir om ei av landets viktigaste næringer enn kva som kjem til syne i denne teksten.
Kvaliteten på det som er skrive her kjem litt i samme kategori som då Kristin Halvorsen ville forhindre rømming ved å leggje «lokk» på mærene……;))
Tragisk at ikke politikerne vet mer?? Njål Ottesen, vi som har fulgt med denne næringen i mange år vet nok til at et regime med åpne merder er å spille hasard med vår verdifulle kyst, fjorder og ikke minst lakseelver. Det vet også Lars Egeland, og det er grunnlaget for hans pressemelding! Kanskje på tide å løfte blikket bort fra navelen Njål?
Med all mulig respekt Njål Ottesen: ditt yrke er jo innen oppdrett. Ditt yrke fratar deg selvfølgelig ikke din rett til å ytre din mening på lik linje som alle andre på internett og i andre samfunnskanaler.
Men det som legges mer og mer merke til på nett er at de aller fleste oppdrettssympatisører bruker visse metoder i kommentarfelter. Dette har en fellesbenevnelse: tåkeleggelse av kommentarfelt. Tåkelegging er: fornektelse av artikkels innhold, degradering av den kommenterte artikkels innhold, aktiv desinformasjon (posting av pro-oppdrettsartikler fra kyst.no osv) og konsekvent forlangelse av mer dokumentasjon med henvisning til egne hjemmekalkulasjoner samt overaktiv posting for å bryte ned kommentarfeltets evne til å utveksle verdifulle meninger.
Takk for sist Lars, det var en trivelig tur vi fra jeger- og fisk hadde med dere rød-grønne politikere i Hardanger sist høst! Et veldig flott innlegg du har her, det er imponerende kunnskapsrikt. Og et hovedpoeng kommer tidlig i teksten, nemlig at de nye grønne konsesjonene bør være lukkede. Lakselusa er og blir et hovedproblem og truer villaksen og sjøauren mange steder langs kysten. Testene i Brønnøysund viste null (!) lus på laksen i lukkede mærer, og dokumenterer dermed at dette er løsningen på et av de to største miljøproblemene i oppdrettsnæringen, i tillegg til rømming. Ergo, skal en konsesjon være grønn må den lukkes!
Glimrende innlegg. Måtte budskapet nå frem til AP og Høyre-politikere både lokalt og nasjonalt.
Veldig bra at du røsker litt tak i denne debatten. Ser at innvendingene i dagens DN går på at lukkede anlegg nuller ut Norges naturgitte produksjonsfortrinn. Kan Norge være bekjent av «produksjonsfortrinn» som setter et uakseptabelt økologisk fotavtrykk? Svaret sier seg selv. Håper du klarer å holde denne saken varm i Stortingskorridorene!
Ja dette er noe av det bedre jeg har lest på lenge, flott, måtte de andre partiene kjenne sin besøkelsestid her og også mattillsynet. Det har vært litt søkelys på lukkede anlegg nå i det siste, får håpe de kan få lage en dok på tv så ruller den ballen for alvor
Veldig bra!!!
Lakselus, rømning av oppdrettslaks, forurensing rundt oppdrettsanleggene, uttak av fisk fra havet som blir brukt til for for oppdrettslaks.
Alle som bor i Norge og forurenser, betaler avgift.
Vi betaler avgift for CO2 som vi slipper ut i atmosfæren, vi betaler kloakk- og vannavgift.
Det foreligger også krav til rensing av kloakk. Alle kommuner i Norge må rense kloakken innbyggerne produserer.
Men vi har et unntak. Oppdrettsnæringen er Norges største bidragsyter til menneskeskapte utslipp av næringssalter i Norge.
I 2010 ble det i følge Miljøvernforbundet sluppet ut kloakk fra oppdrettsnæringen tilsvarende utslipp fra 8,8 millioner norske husstander. Uten noen form for krav til rensing, og uten noen form for avgift.
I inneværende regjeringsperiode, har Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen vært fremme i nyhetsbildet og luftet sine visjoner om norsk oppdrettsnæring i fremtiden. Hun ser for seg en 6-dobling i produksjonen frem mot 2050!
Forurensing innen lakseoppdretten er følgende
-kloakk / fiskeavføring
-spillfor
-lakselus som følge av høy konsentrasjon av laks i merden
-rømt oppdrettslaks
-medisiner som brukes på laks for blant annet avlusing
-spredning av sykdommer (her kommer også mattilsynet, og dermed landbruksdept. inn i bildet)
Vi ser en klar sammenheng mellom de negative miljøpåvirkningene lakseoppdretten fører med seg, og oppgangen i stengte elver!
Stå på videre Lars!
Geir Tidemandsen
Svært flott innlegg som alle med omsorg for de ville lakse- og aurestammene bør stille seg bak. Oppdrettsnæringen tjener nå så mye penger at det ikke er noen grunn til at den fortsatt skal forsøple miljøet slik den har gjort i mange år. Sjøauren er snart forsvunnet over hele landet og mange laksestammer er for svake til å reprodusere. Det hjelper lite med gode tiltak i elvene (som gjenutsetting, kortere fisketid, kvotebegrensninger) når hovedproblemet ligger i sjøfasen. Det er her nye tiltak må settes inn – lukkede anlegg vil være en god begynnelse.
Hei
Veldig bra dette. Håper flere politikere, også i ditt parti krever lukkede og utslippsfrie oppdrettsanlegg.
Vh
Hermann Hansen
Ofoten Villfisk
Godt skrevet, det gir grunnlag til optimisme å se en stortingspolitiker som virkelig bryr seg om denne problematikken! Fiskeriministeren er ikke ambisiøs nok i målsetningen til de grønne konsesjonene etter min mening. Slik målsetningene er nå blir resultatet stort sett bare at kysten får enda mer biomasse i sjøen i åpne mærer. Nei, må 2013 bli året hvor stortingspolitikere markerer seg positivt i media på miljøets side! For regjeringens målsetning om å bli verdens beste sjømatnasjon er umulig å få til så lenge åpne mærer benyttes. Man blir IKKE verdens beste sjømatnasjon om miljø og hele bestander av villaks og sjøørett skades og desimeres!!
Miljøet bør komme først i et av verdens fremste og rikeste demokratier. Svakere ambisjoner enn dette blir en fornærmelse mot den menneskelige intelligens og vår unike evne til å finne løsninger.
Og forresten, se hva evnen til å finne fantastiske løsninger på miljøproblemer kan føre frem til her: http://www.ted.com/talks/dan_barber_how_i_fell_in_love_with_a_fish.html?source=facebook#.UO7uqf-wTKF.facebook
Igjen, glimrende pressemelding av SV og Egeland 🙂
Endelig en politiker som har skjønt hvor store negative miljøkonsekvenser oppdrett i åpne mærer har for det maritime livet i våre fjorder og elver. Håper at du kan spre din viten lenger inn i koridorene på stortinget. 🙂
Mvh. Arne R. Hansen
Norges Miljøvernforbund.
Støtter denne, et viktig budskap som må nå fram til flere. Er ikke imponert over Lisbeth Berg-Hansens tilsvar til denne. At hun ikke er villig til å stille konkrete krav til lukkede løsninger ifm. grønne konsesjoner, viser at hun ikke ønsker å forstå alle negative følgene av dagens driftsform. Hun driver hasardspill med kystmiljøet, samtidig som hun gir uforholdsmessig store fordeler til sin egen næring på bekostning av villaksen og fjordfiskerne. Hun gjør ikke jobben sin som Fiskeri -og kystminister, og nå er det på tide at SVs egen miljøvernminister kommer fram fra gjemmestedet sitt og setter en stopper for galskapen.
De stortingspolitikerne som står for dette ranet, skal stemmes ut. Jeg har kartlagt de fleste, og vi er mange som er forbanna. Det skal vi vise i september 2013!
Lars Egeland har min fulle støtte i denne saken. Det er helt vanvittig at vi i dag har en næring som slipper ut kloakkslam, tilsvarende utslipp fra 20 millioner nordmenn, langs hele norskekysten. I tillegg kommer problemene oppdrettsnæringen medfører i form av blant annet lakselus, spredning av sykdommer, rømming av oppdrettslaks. Resultatet er fjorder tomme for sjøørret og over hundre elver stengt for laksefiske. Nå er det på høy tid at SV og andre politiske parti følger opp dette. Få oppdretten inn i lukkede merder før det er for sent!!
Å foreslå at disse 35 «grønne konsesjonene» skal ha et krav om bruk av tette mærer, synes å være helt rimelig. Utviklingen av tette mærer er kommet langt nok, og disse konsesjonene skal jo være ekstra miljøvennlig. Hva venter fiskeriministeren på? JUST DO IT
Jeg er enig i ditt forslag. Ved å legge opp til et løp hvor nye konsesjoner krever lukkede anlegg vil de fortsatt være tilstrekkelige attraktive til at næringen vil ønske å utnytte de, samtidig som man vil få en FOU som vil være overførbar på eksisterende konsesjoner. Konsesjonene kan også gjøres mer attraktive ved å prises lavere enn for åpne anlegg.
Arnold Jensen fisker fra NordTroms.
Havbruk har ikke bar positive ringvirkninger, det har også negative ringvirkninger. som eks. lakslus, rømming og store utslipp. Eg tenker da på de store utslippene som havbruk har på våre gytefjorder, som igjen medfører at kysttorsken forandrer gytemønster. Dette kan være en av årsakene til nedgangen i kysttorskebestanden. Eg bare minner om at kysttorsken er RØDLISTA. Reagerer på råd fra Mattilsynet om å unngå å spise fiskelever fra fisk som er fisket innenfor grunnlinja. Problemet er det samme for blåskjell. Hva er årsaken? Havbruk har et fòrbruk som har passert 1600 000 tonn. Utslippet tilsvarer derfor utslipp fra 36 mill. mennesker All økning i havbruk må derfor skje i lukka anlegg..