Hvordan og når vil regjeringen sikre ferdigstillelse av dobbeltspor på InterCity, og sørge for at Jernbaneverket følger Stortingets vilje og bygger ut nye spor for 250 km? Det var blant spørsmålene Høyres Ingjerd Schou stilte samferdselsminister Arnstad i en interpellasjonsdebatt i dag. Arnstad svarte at regjeringa gjør mye, og at resten av svaret kommer når NTP blir lagt fram. Høyre ved Ingjerd Schou går høyt på banen. Jeg synes det er fint. I mange år var SV helt aleine om å snakke for toget. Regjering etter regjering av ulik farge har svikta jernbanen. Først når SV kom i regjering begynte ting å skje. Bare budsjettøkninga fra i fjor til i år er mer enn det totale beløpet regjeringa brukte på jernbaneinvesteringer da Ingjerd Schou sjøl satt i regjeringa. Men vi har større ambisjoner. SV har sagt at vi vil bruke hele 250 milliarder på jernbane de neste ti åra. Så mye er det ingen andre som vil bruke. Men en NTP som skal ha SVs støtte må være en plan der vi får gjennomslag for betydelig jernbanesatsing.
Nedenfor følger mitt innlegg i debatten:
President,
Historien om jernbanen i Norge de siste 30 åra er mer svikefull enn noen kjærlighetshistorie. Regjering etter regjering sulteforet jernbanen som hvert år tapte markedsandeler til bilen. Jernbanen var ikke på den politiske agendaen. Da vi i SV i Vestfold satte dobbeltspor som en hovedsak i valgkampen i 1989 var vi det eneste partiet som snakka om jernbane. Det ble bygd dobbeltspor Skoger-Holm som åpnet i 1998, så var det stopp. Det var først da SV kom i regjering at det ble ny fart på jernbaneutbygginga.
Bevilgningene til vedlikehold er kraftig styrka, og investeringene er tredoblet. Bare økninga i investeringsbudsjettet fra 2012 til 2013 er større enn den totale investeringsramma til den regjeringa som representanten Schou var medlem i.
Det er fortsatt lett å tegne et dystert bilde av forholdene for jernbanen, og det er lett å være enig i at styrkinga av jernbanen ikke er tilstrekkelig, men jeg vil si at SVs store seier ikke bare er at bevilgningene har økt, men at jernbane er kommet på den politiske agendaen. Nå snakker til og med Høyre om jernbane! Dette skyldes et massivt press fra pendlere, organisasjonsliv fra miljøbevegelse via LO til NHO, et massivt utenomparlamentariske presset for å få styrka jernbaneutbygginga.
President, vi bygger lyntog i dag i mitt fylke Vestfold. Strekninga Holm-Nykirke bygges for 250 km i timen. Utbygging av dobbeltspor på intercitystrekninga er første ledd i en framtidig sørvest-bane fra Oslo til Stavanger på rundt tre timer, en jernbanestrekning som vil dekke over halve Norges befolkning. Når resten av intercity-triangelet skal bygges ut kan det være strekninger der det er vanskelig å bygge for 250 km hastighet, men jeg forutsetter at 250 km skal være regelen slik Stortinget har forutsatt.
President, klimaforliket slår fast at regjeringa i NTP skal legge fram en sluttdato for ferdigstilling av hele intercity-utbyggingen, en rask ferdigstilling heter det til og med. Det må bety at utbygginga må skje sammenhengende.
Omstillinga av samferdselen i sentrale strøk er vesentlig for å oppnå Klimaforlikets mål om kutt i utslipp. Det er ikke nok å skape en smidigere samferdsel ved at togene får større hastighet og kapasitet – nei, vi må også vri transport fra vei til jernbane og annen kollektivtrafikk. Lyntogsatsinga har som formål å vri transport fra fly til bane. Det er passasjergrunnlag nok. Daglig går det f eks 30 fly fra Stavanger til oslo,– som kan flyttes til jernbane.
Det er viktig å framholde dette klimapolitiske målet, fordi jeg opplever at noen nå først og fremst er opptatt av å utvide pendlerregioner og tilrettelegge for lengre arbeidsreiser, det vil si at de bare er opptatt av å øke transportarbeidet. Hvis det er det eneste som skjer har vi mislyktes. Vi har prognoser som viser at over halvparten av den nye trafikken som genereres ved nye dobbeltspor, kan komme fra folk som bruker bilen i dag. Det betinger at vi også – president – fastholder – og styrker – en restriktiv politikk på bilbruk i sentrale byområder.
Legg igjen en kommentar