I dag lyste førstesida i VG mot oss med overskriften om at barn ikke bør spise oppdrettsfisk. Det tok ikke lange tida før hele bransjen sammen med fiskeriministeren var på banen for å garantere at norsk oppdrettsfisk er sunn. Når det gjelder kostholdsråd er det ikke fiskeriministerens bord, og helseministeren vil ikke si noe.
Jeg ble intervjua av NTB og det resulterte i følgende melding:
– Oppdrettsnæringen har ekspandert raskt i løpet av meget kort tid. Det holder ikke at vi er verdens største eksportør, vi må også sette som mål at produktene er i verdensklasse. Til nå har myndighetene stilt for svake krav til oppdrettsnæringen. Hensynet til rask fortjeneste må vike til fordel for bærekraft og kvalitet, sier SVs Lars Egeland til NTB.
– Flytende kyllinger. Oppdrettsselskapene omsetter for 54 milliarder kroner i året og er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass. SV-representanten spiser selv oppdrettslaks og slår fast at næringen er viktig for Norge. Men samtidig mener han det er all grunn til å ta kritikken på alvor.
– Det forekommer miljøgifter i fôret, og det inneholder også betydelige mengder vegetabilsk olje. Vi må unngå at oppdrettslaks blir flytende kyllinger som gir oss de samme livsstilssykdommene som vi ved å spise fisk nettopp ønsker å unngå, sier Egeland.
VG-oppslaget falt sammen med at Stortinget i dag diskuterte sjømatmeldinga. Jeg hadde ordet og var klar på at regjeringa må følge opp sitt eget mål om en økologisk bærekraftig havbruksnæring – som etter min mening innebærer lukkede anlegg – og en næring med god kvalitet på maten – det betyr strengere regler for for.
Her er jeg i april i Kåfjord med en fanget oppdrettsfisk som hadde rømt, sammen med Vilde Danielsen som er ungdomskandidat for SV i Finnmark
Her er innlegget mitt i salen:
President, regjeringa understreker i meldinga målet om å ha en havbruksnæring som står for en bærekraftig og effektiv matproduksjon samt å ha en havbruksnæring som ivaretar miljø- og sykdomshensyn.
President, jeg har tro på at norsk havbruksnæring har en stor framtid, men næringa har store utfordringer når det gjelder bærekraft. Fortsatt er rømminger et problem, samt spredning av lus og andre sykdommer. Det er behov for økt kontroll med produksjonsbetingelsene. Lukkede mærer gir en slik kontroll, det tror jeg vil vinne på sikt.
President, vi skal ikke bare være verdens største eksportør av oppdrettsfisk, vi må også være fremst når det gjelder kvalitet. På sikt er høy kvalitet nødvendig for næringas framtid. Jeg spiser oppdrettsfisk uten å være redd for helsa, og jeg jeg deler mattilsynets syn på at helsegevinsten ved å spise oppdrettsfisk, er større enn faren for helseproblemer med den samme fisken. Det er imidlertid ingen grunn til at man skal stoppe å arbeide for å få bort helserisiko ved oppdrettsfisk. Vi må ikke ha en situasjon der hensynet til kortsiktig gevinst går ut over hensynet til bærekraftighet eller kvalitet!
Det betyr at vi må være opptatt av foret til fisken. I dag er over 70 % av fiskeforet vegetabilsk. Andelen av Omega 3 har gått kraftig ned i fisken, på bekostning av Omega 6. Omega 6 har vi for mye av, mens begrunnelsen for å spise fisk er å få i oss Omega 3. Men fisken blir som oss, et resultat av hva den spiser. Når det gjelder fiskefor fra fisk er problemet at fisken får i seg miljøgifter. Det er kontroll med norsk fiskemat slik at det som leveres til markedet holder seg under grenseverdiene, men, president, deler av bransjen jobber mot EU for å få hevet grenseverdiene, mens jeg mener vi bør være opptatt av hvordan vi kan sikre innholdet Omega 3 i fisken – at det fortsatt er en fisk og ikke en flytende kylling – og hvordan vi kan redusere miljøgiftene ytterligere.
Legg igjen en kommentar