Lykketallet er 54, sa Ørnulf Thyberg på det store KVU-debattmøtet på Oseberg torsdag. Thyberg er en av mange tilhengere av Vestfjord-forbindelsen. De hadde mobilisert kraftig til møtet og var svært fornøyd med at Tønsbergs Blad samme dag kunngjorde at 54% av innbyggerne på Nøtterøy og Tjøme foretrekker nettopp Vestfjordforbindelsen.
Vi stoler ikke på Statens Veivesen, var gjennomgangsmelodien. Det var lett å tenke på klimafornekterne som like selvsikkert avviser FNs klimapanel fordi de ikke ser noen klimaendring når de kikker ut av vinduet. Det er nemlig ikke så lett å ta til orde for Vestfjord-forbindelsen hvis man er bekymra for klimaendringene. Det er ingen vei-alternativer som fører til mer biltrafikk. FrP-varaordfører Sevik fra Nøtterøy sa det slik: Skal jeg betale bompenger skal det ikke være for å måtte ha like dårlige forhold for bilen som i dag, da forventer jeg å kunne komme fort fram! Dermed avviste han oppdraget som han selv har stemt for, nemlig at Veivesenet ikke bare skulle utrede en ny trygg Nøtterøyforbindelse, men at den også skulle være miljøvennlig. En annen sa det enda klarere: Om trafikkløsningen er miljøvennlig eller er med å gjøre Tønsberg til en triveligere by, er helt likegyldig for meg, jeg vil bare slippe å stå i kø!
Man behøver ikke å mistenke Veivesenet for fusk, for å argumentere for Vestfjord-forbindelsen: Hvis man tenker seg at trafikken skal fortsette å øke slik den har gjort, har Vestfjord-forbindelsen noe for seg. Men i så fall trenger vi nok en løsning i tillegg, for nordre Nøtterøy til Tønsberg.
50% av klimagassutslippene i Tønsberg kommer fra biltrafikken. Skal vi oppfylle målene fra Stortingets Klimaforlik – som alle partiene sier at de vil – så skal ikke trafikken øke. Økt transport som følge av befolkningsvekst skal skje ved økt kollektivtrafikk, gåing og sykling. Da må vi ikke planlegge økt veikapasitet, fordi flere veier gir økt trafikk.
Bysentrum taper på økt trafikk. Bilen krever mye plass. Den presser bort fotgjengere og hindrer livet i gatene. Med bil blir avstandene små, slik at det er lett å kjøre til butikker utenom bysentrum der det er lett å parkere. Til slutt står vi igjen med et dødt bysentrum, og Tønsberg blir en drive-in-forstad til Oslo. Det er det vel ingen som ønsker?
En levende by krever en transportpolitikk som legger til rette for å komme til sentrum også uten bil. Enda viktigere er det med en arealpolitikk som gjør reiseavstandene mindre. Dette ligger til grunn for Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA) og forslaget til ny kommuneplan. Befolkningsveksten krever flere tusen nye boliger. Skal vi ikke drukne i biltrafikk, må hovedparten av disse boligene komme i byen og i gangavstand fra sentrum. Her holder H, FrP og KrF på å snuble i starten gjennom forslaget om å åpne en rekke områder som ikke ligger i PRBA for boligbygging. Det vil slå beina under en styrking av sentrum, og hindre en helhetlig transportløsning slik Veivesenet foreslår.
Blant politikerne er det stor enighet om å utrede en ringveiløsning med ny forbindelse nord på Nøtterøy. Det innebærer en kryssing Kaldnes-Korten eller Ramberg-Smørberg. Smørberg-forbindelsen er en Vestfjord-light-løsning som ikke vil avlaste Tønsberg sentrum og som også vil generere mer trafikk. Grunnen til at Veivesenet likevel vil ha en Smørberg-forbindelse med videre, er at det er tvil om hvorvidt en Korten-kryssing lar seg gjennomføre. En tunnel-løsning blir dyr, en bro skaper konflikter med fuglereservatet, den bevaringsverdige bebyggelsen i Nordbyen og Slottsfjellet som kulturlandskap. Etter SVs mening er det bedre å ha Ringvei Øst i beredskap. Hvis Korten-kryssingen ikke går, må det bygges ny Kanalbro ved siden dagens, og Ringveien fra Mammutkrysset til Kilen må utbedres med bl.a. kollektivfelt.
Kommunestyrene har fattet et vedtak om at det ikke skal gjennomføres folkeavstemning. Det er et tåpelig vedtak all den tid en folkeavstemning uansett vil ligge flere år fram i tid. Noen hevder at den forrige folkeavstemninga bare handlet om for eller mot bompenger. Det er feil. Det var SV som foreslo folkeavstemningen og vi var mot veiløsningen uten kollektivsatsing. Mange Vestfjord-tilhengere sier at de stemte nei fordi de syntes de fikk for lite igjen for bompengene. Ennå gjenstår mesteparten av utredningsarbeidet. Hvis det om noen år er like stor konflikt om veiløsning som i dag, mener jeg at man må vurdere en folkeavstemning igjen. Gallupen i Tønsbergs Blad vitner om en mistillit mellom politikerne og deler av befolkningen, som burde bekymre politikerne mere. Da er ikke løsningen å overkjøre folket.
Legg igjen en kommentar