Slagordet for årets IFLA-konferanse er «Library, citizens, society: Confluence for knowledge. Confluence er når to elver strømmer sammen slik elvene Rhone og Saône gjør i Lyon der kongressen finner sted. Det er ikke et dårlig slagord, og uttrykker et mindre fokus på biblioteket i seg sjøl, og et større fokus på samfunnet rundt og biblioteket som en partner for å utvikle samfunnet. Som IFLAs president Sinikka Sipilä fra Finland sier det: Sterke bibliotek= Sterke samfunn. Både i sin åpningstale til kongressen og i en hilsen til de skandinaviske deltagere lørdag, la hun vekt på biblioteket som en partner i å revitalisere velferdssamfunnet. Dette vil hun ytterligere understreke i det som lanseres som Lyon-erklæringen som hun skal presentere på mandag.
IFLA-president Sinikka Sipilä
Det samme utvidede perspektivet presenterte Maria Carme Torras i sin presentasjon på det nordiske møtet lørdag. Torras er bibliotekdirektør på Høgskolen i Bergen og medlem i IFLA Governing Board. Før var det Information literacy som gjaldt, nå er det MIL – Media and Information Literacy som er et mye bredere begrep. Et slikt utvidet begrep åpner for et tettere samarbeid og sterkere engasjement fra Unesco, sa Torras. IFLA arbeider tett med menenskerettsspørsmål knytta til retten til informasjon, retten til tilgang til ulike media og ferdigheter til å gjøre seg nytte av dem. Det gjelder for eksempel brukernes rett til å kunne lese ebøker, sa Inga Lunden som er svensk medlem i Governing Board.
Maria Carme Torras, Høgskolen i Bergen og IFLAs Governing Board
Årets IFLA-konferanse i Lyon er den 80. Den første var i Edinburgh i 1927. Her er det kloss opp under 4000 påmeldte. Den største delegasjonen er naturlig nok fra Frankrike, tett fulgt av amerikanerne, men skandinavene er også godt representert med bl.a. 50 norske delegater. Det er bibliotekarer som er aktive i de enkelte IFLA-komiteene samt noen andre av oss som kommer fordi denne konferansen gir et bredt bilde av hva som foregår innen bibliotekfeltet i hele verden.
Leikny Haga Indergård som er sjef for Bergen Off. bibliotek er norsk IFLA-veteran med 17 konferanser bak seg. Men det er også mange som er her for første gang, blant annet nyvalgt leder i Norsk Bibliotekforening, Mariann Scheide.
Sosial mingling etter møtet for de nordiske delegasjonene, her: Randi Lundvall, Mette Henriksen Aas og Børge Hofset
Lørdag var det komitemøter samt møte i de enkelte lands delegasjoner, bl.a. en samling av de skandinaviske deltakerne etterfulgt av et glass vin og sosial mingling.
Den formelle åpningen av konferansen foregikk i dag søndag. Det var innlegg ved lederen av den franske konferanse-komiteen, ordføreren i Lyon, lange videohilsener fra to statsråder og en statssekretær, samt hovedtalen som ble holdt av en professor i multimedia. I tillegg var det en lang presentasjon av Lyons rolle innen filmhistorien. Det ble sikkert sagt mye bra, men jeg fikk det dessverre ikke med meg. For jeg kan dessverre ikke fransk. Jeg var ikke aleine om det, og det tok visst arrangørene på senga. Køen for å få øretelefoner til simultan-tolkingen var endeløs lang, og når jeg var kommet halvveis, var det slutt på øretelefoner. Selsomt å sitte i to timer og bare forstå et ord nå og da. Men IFLAs president Sinikka Sipilä snakket engelsk i sin korte hilsningstale med vakker finsk aksent!
Det er et utall av foredrag og diskusjoner å velge mellom på en IFLa-kongress. For resten av dagen hadde jeg valgt meg ut to: 1001 bibliotek du må se før du dør og OCLCs symposium «OCLC and the Library Data Revolution».
1001 bibliotek å se før du dør
IFLA-seksjonen for folkebibliotek og bibliotekbygninger inviterte til et symposium om nye biblioteksbygg. Hva er utfordringene for moderne bibliotek? Kva skjer når folks bruk av bibliotek endrer seg? Et av innslagene på seminaret var arkitekten Casper Frantzen frå det danske arkitektbyrået Schmidt Hammer Lassen. Arkitektfirmaet ble etablert i 1986 i Ålborg, og er i dag et internasjonalt byrå med kontorer og oppdrag over hele verden. De står bak en rekke spektakulære biblioteksbygg, blant annet Det kongelige Bibliotek i København. Nå delte de ut en pris for det mest innovative nye biblioteket i verden. Konkurransen sto til slutt om fire bibliotek:
Ørestad bibliotek: http://modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk/cases-til-inspiration/oerestad-bibliotek/#.U_CnYk2KDIV – nominert for sin innovative bruk av digitale ressurser, effektive arealbruk og store flekibilitet.
Bookmountain library, Spijkenisse: http://www.designboom.com/architecture/mvrdv-book-mountain-library-quarter-spijkenisse/
Her er bøker brukt som et symbol for kunnskap, kombinert med en åpen design med mye bruk av glass.
Craigeburn library, Australia: http://www.humelibraries.vic.gov.au/Whats_On/Latest_News/Craigieburn_Library_nominated_for_International_Award
Nominert for sin gode design og fremstilling av biblioteket som en demokratisk møteplass
Library of Birmingam: http://www.libraryofbirmingham.com/ Nominert for sitt store engasjement I lokalsamfunnet som et kultursenter og læringssenter for byen.
Det var Australia som gikk av med seieren!
Er det noen lege her?
PÅ OCLC-sesjonen ble det snakket begeistret om «internet of things» – når ikke bare mobilen og PC-en din er koplet til internett, men også T-skjorta di. Nye dingser som koples til internett vil bli mye større enn dagens sosiale medier, spådde OCLC-direktøren. Det ble muligens for sterk kost for en av deltakerne som besvimte og gikk i gulvet med et brak. – Er det noen lege her? Spurte OCLC-direktøren. – Dessverre, her er det ikke noe hjelp å få – her er det bare bibliotekarer, ble det svart fra publikum.
Utstillingsåpning
Søndag ettermiddag var det åpning av utstillingene. Et enormt område med stands fra leverandører til bibliotekene. Her ser man hva trendene er. Flere firmaer leverer effektive systemer for scanning av bøker, et firma viste fram en mobil støvtørkemaskin for bøker. Flere viste fram små lydisolerte sitteplasser for lesing eller for å snakke i telefon.
Nedenfor: Her sitter jeg i en lydtett studieboks. Noe for HIOA? Absolutt!
Legg igjen en kommentar