Det er mange år siden det har knyttet seg noe spenning til budsjettbehandlingen i Tønsberg Bystyre. I år var det annerledes ved at Miljøpartiet De Grønne er på vippen og kan sørge for at miljø-forslag fra opposisjonen kan bli vedtatt. Ville de få rett som hevdet at MDG ville være et haleheng til H og FrP, eller ville partiet markere seg som miljøparti?

SVs Anette Viken fikk ikke flertall for forslag om at Nedre Langgate skulle bli kollektivgate og at det skulle bli sambruksfelt i Nøtterøyveien.
For Tønsberg-politikerne var det viktigste nå å komme ut av Robek-registeret. Derfor var det bare SV som fremmet et alternativ budsjett til rådmannens. Tradisjonen tro foreslo partiet eiendomsskatt. Selv med et bunnfradrag på tre millioner hadde partiet dermed råd til både å redusere betalinga i SFO og eldreomsorg, styrke tjenestene og sørge for at kommunens overskudd økte.
I mangel av forslag om budsjettendringer, var det en rekke tekstforslag. Opposisjonen håpet at mange av deres forslag skulle bli vedtatt med støtte fra Miljøpartiet De Grønne.
Opposisjonen foreslo at det skulle opprettes ny fergeforbindelse mellom Husøy og Husvik. Posisjonen – H,FrP, KrF og MDG ville at rådmannen bare skulle utrede samme sak. Siden også opposisjonens forslag ville kreve en utredning, ble alle enige om et felles forslag. Det betyr at vi vil få en nye Ole-ferge, sannsynligvis betalt over Havnekassas budsjett.
Venstres Suzy Haugan foreslo på vegne av opposisjonen – V,Ap, SV og SP – at det skulle settes av 50.000 til å lage en hundelufteplass i sentrum. Pengene skulle tas fra budsjettposten «Lekeplasser og aktivitetsparker» som er på hele en million. Men Miljøpartiet ville ikke ta penger derfra, til tross for at Suzy Haugan iherdig påpekte at en hundelufteplass jo faktisk er en aktivitetspark. I stedet foreslo MDG en utredning uten penger avsatt til å gjøre noe. Dermed er det usikkert om det blir noe av det som var en av MDGs kampsaker – hundelufteplass. Det er en viktig lærdom at skal man gjennomføre noe, må pengene hentes et sted fra.
Venstre hadde også et forslag om et prosjekt de kalte «yourstreet». Det er en måte å ruste opp nærmiljøer der innbyggerne selv blir engasjert. De beste forslagene til opprusting i nærmiljøet blir realisert. Dette ble utvikla som metode i Cape Town og har siden spredt seg til Europa, også til flere norske byer. Også her foreslo opposisjonen å bruke penger fra «Lekeplasser og aktivitetsparker», men MDG foretrakk at kommunens administrasjon skulle forvalte disse pengene i stedet for å engasjere innbyggerne.
Aps Lisbeth Johansen foreslo at alle kommunens virksomheter skulle miljøsertifiseres i 2016. Det er egentlig et tiltak som i følge kommunens Klimaplan skulle vært gjennomført i 2015. – Det vil være for dyrt, mente Høyre. Lisbeth Johansen som selv har jobbet med miljøsertifisering, mente at det kunne skje uten bruk av eksterne konsulenter, men at det ville kreve en del tid fra kommunens ansatte. Men mye vil gå lettere hvis vi starter arbeidet samtidig i alle virksomheter, mente Johansen som påpekte at posisjonens sine mange utredningsforslag jo også ville kreve mye arbeidstid. Mange ville tenke at et forslag om miljøsertifisering ville være noe MDG åpenbart ville stemme for. Men nei, forslaget ble nedstemt med MDGs stemmer på vippen.
Stenging av Nedre Langgate og prioritering av gata til kollektivtrafikk. Kollektivspor i Nøtterøyveien. Bybuss. Dette var elementer i et forslag som SVs Anette Viken fremmet. Forslaget var hentet fra miljøplattformen som opposisjonspartiene hadde forhandlet fram. Dette var tiltak som AP tidligere ikke har støttet, men der man nå var klar. Det var det mest konkrete forslaget på mange tiår i Tønsberg Bystyre om tiltak for å fremme kollektivtrafikk på bekostning av privatbilisme, som faktisk hadde sjans til å bli vedtatt. Skuffelsen var derfor stor da MDG snudde tommelen ned for også dette forslaget. MDG satte sin lit til utredningen om bypakke som nå foregår. Bypakka basererer seg på bru over Byfjorden som MDG tidligere har sagt nei til. Muligheten av å komme med i regjeringas bymiljøsatsing er avhengig av at byene fatter vedtak om å fremme kollektivtrafikk på bekostning av privatbiler. Nå sa Bystyret igjen nei til et slikt forslag.
Det kan se ut som den viktigste endringen etter at MDG kom inn i Bystyret på vippen, er at AP har snudd seg i mer miljøvennlig retning, men at det likevel ikke påvirker politikken som ligger fast med et flertall av FrP, H, KrF – denne gang med MDG på laget. MDG lovte at miljøet skulle være det viktigste for dem uansett hvilken blokk de gjorde avtale med. Det står det fortsatt igjen for partiet å vise.
Så MDG reiser til Cape Town i afrika for å lære mer om hvordan de skal styre Norge? De reiser fra verdens mest utviklede og moderne land til et toalett fra steinalderen for å lære mer. Det sier vel alt om MDG.
MDG er kommunist-hippier. Først brukte de 300 milliarder kroner på å gjøre Oslo ubeboelig for mennesker. Og nå vil de bestemme hva jeg skal spise til middag, hva jeg skal kjøre, når jeg skal fly og hva jeg skal bruke til å tørke meg i ræva. MDG er den farligste sekten vi har i Norge. Disse hippiene kommer til å drepe oss alle sammen. Det store flertallet av dem har aldri hatt en jobb. De vokste opp på Oslo vest og er vant til få alt de vil ha gratis. De vet ikke at ingeintng er gratis, noen må bestandig betale. Jo fortere vi frakter hele MDG ut til Grønmo og graver dem ned, desto bedre for Norge. Det er ufattelig at et kommunist-hippie parti faktisk har makt i Norge i 2020. Jeg har en hengeløkke ved siden av inngangsdøren min, den henger der i tilfelle en MDG-politiker banker på.