SV har ingen ting imot at folk tjener penger. Men vi reagerer på at noen tjener seg søkkrike på skattefinansierte velferdstjenester. Derfor kaller vi dem velferdsprofitører. Vi vil at folks skattepenger skal brukes til å skape bedre barnehager, eldreomsorg, sykehus, – ikke til profitt.
TB mener at private tjenester er bra. SV mener at å la kommersielle krefter drive offentlige velferdstjenester verken har gitt oss bedre eller billigere tjenester. Derimot har det skapt flere millionærer.
SV har bedt finansminister Siv Jensen om en oversikt over hvor mye av fellesskapets penger som ender i privates lommer som fortjeneste på velferdsgoder. Men det har Siv Jensen ingen interesse i å vite, og får støtte av Tønsbergs Blad. Takket være andre aviser som f eks Dagens Næringsliv vet vi likevel en del om store fortjenester på kommersielle velferdstjenester, mye er dessuten plassert i skatteparadis.
Tønsbergs Blad har rett i at striden mellom offentlig/privat har lange tradisjoner og ideologiske overtoner. Nå regjeringa skriver i sin Sundvolden-erklæring at «produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester» er vi uenige. Formålet med velferdstjenester er å imøtekomme innbyggernes behov for omsorg, pleie osv. Det lar seg etter SVs mening, ikke kombinere med et mål om profitt. For å regulere dette har kommunene og staten innført et stort byråkrati, som koster mye og likevel ikke alltid klarer å avdekke dårlige tjenester. Med offentlige tjenester vet innbyggerne hvem som har ansvaret. Med kommersielle tjenester skal klager sendes til et byråkrati som bestiller tjenestene.
Den største undersøkelsen om erfaringen av offentlige oppgaver, er laget i Danmark, men gjelder også norske forhold. Den konkluderer med at private tekniske tjenester kan være billigere i begynnelsen, men at dette endrer seg over tid. Studien finner ikke holdepunkter for at omsorgstjenester blir billigere. Om tjenestene blir billigere, kommer ikke kostnadene til anbud, kontroll osv med. Oppskriften til Tønsbergs Blad er at staten og kommunene må bli mer profesjonelle bestillere. Det betyr enda større utgifter til kontroll og byråkrati.
Tønsbergs Blad peker på at SV er stolt av barnehageforliket som ga barnehageplass til alle barn. Det var et forlik med FrP som krevde at private barnehager skulle være en del av forliket. Private barnehager var tidligere foreldredrevne eller foreningsdrevne barnehager. Nå har vi fått kommersielle selskap med store fortjenester som er vanskelig å avdekke fordi det er et konglomerat av ulike selskaper. Det enkleste tiltaket her er å endre tilskuddene slik at private ikke får likt tilskudd med mindre de faktisk har samme lønns- og pensjonsutgifter som de kommunale. Da vil profitten i barnehagene forsvinne. I tillegg må private barnehager som vil ha tilskudd også ta opp barn med spesielle behov på linje med kommunale.
Tønsbergs Blad mener det trengs et sterkere kontrollapparat for å luke ut «skolebaronene» som henter ut store profitter til tross for at det er forbudt. Westerdal-saken er et eksempel her. Det utrolig ressurskrevende å avdekke disse lovbruddene og straffen de til nå har fått, er minimal i forhold til fortjenesten. Det bør gjøres enklere: Retten til å drive skole inndras for de som tar ulovlig profitt.
Når det gjelder barnevern og asylmottak der det er anbud, er det enklere. Der kan vi bare unngå å konkurranseutsette tjenestene.
Tønsbergs Blad mener SV vil få et problem med AP om vi stiller krav om profittfri velferd. Vi tror det er et krav som har stor støtte i fagbevegelsen og blant velgerne for øvrig. Og vi stiller kravet for å få en ny politikk, ikke bare en ny regjering. SVs støtte ved valget vil avgjøre.
Legg igjen en kommentar