Informasjonsleder Marit Hansen, HSM-leder Vegard Lyngmo og jeg i kontrollrommet til Snøhvit
Melkøya er det første LNG-anlegget i Norge og Europa. LNG står for Liquid Natural Gas – flytende natur-gass. Gassen blir flytende gjennom nedkjøling og komprimering – 630 ganger. Gassen kommer fra Snøhvit-feltet gjennom bunninstallasjoner og rør. Det er ingen synlige installasjoner ute i havet, det er ingen som jobber der. Alt styres fra kontrollrommet på Melkøya. Ved siden av LNG som utgjør 65 % av produksjonen, produseres det også LPG – liquid Petroleum gas (Propan, butan osv) og kondensat.
Hver 5. dag kommer det et tankskip til Melkøya for å hente LNG. Markedet er sørlige Europa og asia. Japan er nå den største importøren av LNG. Å lage LNG krever mer energi enn å pumpe gassen i rør hvis strekningene ikke er for lange. Når LNG-en skal brukes må den igjen konverteres til gass.
HMS-sjef Vegard Lyngmo har tro på LNG. I løpet av høsten vil avgjørelsen bli fatta om man vil forlenge Tog1 – dagens produksjonslinje, øke produksjonen med en ny produksjonslinje, såkalt et Tog2 eller ytterligere øke mulighetene for produksjon ved en rørledning sørover.
– Vi opplever at prisene på gass går ned i Europa der det er en uttalt politikk å redusere bruken av fossilt brennstoff, sier Lyngmo.. Derfor går han sterkt mot forslaget fra North Energy om en gassrørledning fra Barentshavet må Åsgard. – Det vil gjenskape tørrfiskhandelen, på den måten at vi blir råvareleverandør til raffinerier og markeder sørpå sier han. Derimot har han sterk tro på å bygge ut et såkalt Tog2 på Melkøya, en produksjonslinje i tillegg til dagens. Den vil i så fall bli elektrifisert, men Lyngmo har ikke noe tro på elektrifisering også av dagens produksjonslinje. Elektrifisering er avhengig av at Statnett får bygd den nye linja Balsfjord- Hammerfest. C02 fra gassen injekseres i dag i brønnhull, 600.000 tonn, det vil si at de har noe av infrastrukturen klar om man seinere skulle fange CO2 fra hele produksjonsprosessen.
Melkøya har i dag 358 ansatte forteller informasjonslederen. Av dem er 302 bosatt i Hammerfest, 12 i andre Finnmarks-kommuner og 20 i Troms. Bare 21 ansatte pendler til resten av landet. Litt over en tredjedel av de ansatte har høyere utdanning. Informasjonsleder Marit Hansen har stor tro på økt arbeidsinnvandring til Norge – vi trenger kvalifisert arbeidskraft, sier hun.
Vegard Lyngmo viser meg rundt på anlegget. Han forteller at det ble sprengt ut fjell til produksjonsanlegget, og at det dermed har oppstått et fuglefjell som har 2000 hekkende krykkjer.
Legg igjen en kommentar