Fredag ettermiddag kjørte vi fra Hammerfest i fint etter-sommer-vær. Via Skaidi til Russenes ved porsangerfjorden og utover mot Nordkapp. Vi tok en liten avstikker ned til fiskeværet Repvåg og parkerte for natta på den gamle grusveien ved fjorden. Her våkna vi til det mest strålende solskinn. Etter en joggetur med Balder satte vi kursen mot Nordkapp.
Stranda ved Repvåg
Vi stansa opp i Honningsvær og fikk enda et møte med Hurtigruta som vi har møtt både i Bodø, Sortland og Tromsø. Denne gangen var det hurtigruteskipet Polarlys som stanser i tre timer i Honningsvåg for at turistene skal kunne fraktes med busser til Nordkapp.
Turistene strømmer ut av hurtigruteskipet Polarlys
Honningsvåg
Bjørneklo – også kalt tromsøpalme – fotografert i Honningsvåg
Sibirsk valmue – også fotografert i Honningsvåg
Hele veien har det vært mye reinsdyr. I utkantene av Hammerfest og ikke minst langs Porsangerfjorden og på Magerøya. En må passe ekstra på i tunnellene. Vanligvis springer reinsdyra ut av veien når du kommer, men de kan jo også bli skremt og springe langs veien. Men vi har også opplevd små flokker som ikke vil flytte på seg!
Nordkapp var et mektig skue i det strålende solskinnet. Det koster 235 kr pr person å komme inn på platået. Mange synes det er dyrt, og mener at en slik avgift er brudd på allemannsretten. Priser inkluderer opphold i 48 timer om du skulle ønske det – og det er det sikkert noen med bobil som gjør! Billettprisen inkluderer også inngang til Nordkapp-senteret med utstilling og en spektakulær film om årstidene på Nordkapp. Jeg synes egentlig det var dårlige valuta for pengene å betale 35 kr for en halv pappkopp med automat-kaffe!
Fra Nordkapp dro vi til fiskeværet Gjesvær hvor det også er et enormt fuglefjell. Et mektig skue!
Vi fant overnatting rett sør for Repvåg. Her ble det tid til en liten fisketur, før vi grilla, tente bål og drakk god bålkaffe. Søndag morgen fulgte Balder og jeg elva opp i fjellet – en fin tur.
Søndag formiddag stansa vi ved Stabbursnes Naturhus og Museum – nasjonalparksenteret ved Stabbursdalen Nasjonalpark. Nasjonalparkforvalteren er ansatt av Direktoratet for naturforvaltning og har kontor sammen med DN inne i Lakselv. Naturhuset drives av en stiftelse som består av representanter fra Porsanger kommune, Porsanger Historie- og Museumslag, Fylkesmannen i Finnmark, Finnmark Fylkeskommune og Arctic Active. Nå har de planer om å bygge på senteret slik at de får med lokaler til formidling og undervisning av barn og unge.
Stabbursdalen nasjonalpark ble oppretta i 1970 og kraftig utvida i 2002. dagens nasjonalpark utgjør nesten 750 km2. I tillegg kommer Stabbursdalens landskapsvernområde som strekker seg fra nasjonalparkens østgrense mot porsangerfjorden og som utgjør 189,1 km2. Inne i Naturhuset fikk vi se en flott film fra nasjonalparken og om samenes 8 årstider, i tillegg til en instruktiv og spennende utstilling om dyre og planteliv langs kysten og på vidda, om sjøsamer og fisketradisjoner. Besøket ble avslutta med en sykletur på en tilrettelagt sti gjennom Stabbursneset der Stabburselva renner ut i porsangerfjorden. Her finnes også et Ramsar-område der bl.a. dverggåsa som er Norges mest truede dyreart, stopper i mai på vei nordover og nettopp nå på vei sørover. Dverggåsa hekker inne på Jiesijavre. I fjor var det mye gnagere og dermed gode tider for reven. I vinter er det skutt hele 50 rev på jiesijavre og det har hjulpet betydelig på bestanden av dverggås.
Legg igjen en kommentar