Søndag kjørte vi om morgenen til Hemnesberget. Der var det dagen derpå-stemning etter Hemnes jazzfestival. Det var amatørmessig av oss, men vi hadde ikke fått med oss at den festivalen skulle være denne helga. Festivalen preget stedet. Mens vi satt på brygga og drakk kaffe, begynt noen jazzvenner med dagens første pils, samtidig som det ble stekt vafler til de som var på jazzgudstjeneste i kirka.
Fra Hemnesberget kjørte vi til Mo i Rana. Været begynte å bli bra og vi la like godt veien til Svartisen. Der ble vi gledelig overraska av en hyggelig bobilparkering i vannkanten av Svartisvannet. Det gikk en båt over vannet, fra osen på den andre siden var det tre kilometer opp til brekanten, en fin tur.
Svartisvannet og veien opp mot Svartisen
‘Svartisen
Mandag opprant med strålende vær. Utsikt over Svartisvannet fra frokosten
Mandag dro vi til Mo og møtte Hilde Rønningen og Inge Myrvoll fra Rana SV som hadde laget et flott program for dagen. Inge Myrvoll er tidligere stortingsrepresentant og også ordfører i Rana. Første gang jeg traff han var på 70-tallet da jeg var leder av det som het Bokkafeer i Norge, og han drev Rana bokkafe. NSB hadde et tilbud på inter-norden billett. Jeg pendlet allerede den gang Oslo-Tønsberg, derfor utvidet jeg den vanlige månedsbilletten til ogsså å omfatte resten av Norden slik at jeg kunne besøke bokkafeene i Trondheim, Rana og Bodø, Stavanger og også Stockholm Bokkafe som var forbildet vårt.
Industristedet Mo.
I 1920 hadde Mo 1250 innbyggere. Etter annen verdenskrig vedtok Stortinget å bygge jernverk i Mo. Mo hadde kraft, jernbane, havn og landet trengte valutainntekter som salg av jern kunne gi. På det meste hadde Mo Jernverk 3000 ansatte. I 1988 vedtok Stortinget å legge ned Jernverket, det skjedde samtidig med at Koksverket også ble lagt ned. Mo sto overfor en stor omstilling. Mo industripark ble etablert der Jernverket var. I dag er Industriparken like stor som resten av byen. Det er over 100 ulike bedrifter og nesten 2000 ansatte. Industriparken handler mye om gjenvinning. Vi besøkte Mo fjernvarme som er det neste fjernvarmeanlegget i landet som nesten 100% er basert på spillvarme. Røyken fra ferrosilisiumbedriften Fesil brukes til oppvarming, som spisslast brukes CO-gass som er et restprodukt av annen virksomhet i Industriparken. I 2007 hadde hele Industriparken et energiforbruk på 1,7 Terrawatt, mens gjenbruket var på hele 470 Gigawatt. Det dreier seg om varme fra røykgassen til fjernvarme, det dreier seg om CO-gass til erstatning for naturgass i produksjon og det dreier seg om gjenbruk fra vann. Det brukes mye vann i Industriparken. Ved inntaket til Vannverket er det kraftproduksjon for å dempe fallet. Men også kloakken brukes til kraftproduksjon. 1/5 av byens strømbehov dekkes av kraft som biprodukt av vannforbruket i Industriparken.
Rana Industripark med renseanlegget for kalk, populært kaldt Reidar Ryssdal-renseanlegget – oppkalt etter Reidar Ryssdal som er rådgiver for SV i Energi og miljøkomiteen og Transportkomiteen – og som er fra Mo.
Mo Industripark er størst i Norden på skrapjern
Før var Ranafjorden forurensa og Rana var farget rødt av støv. Nå samles støvet og brukes som tilsetning til produksjon av sement.
Informasjonssjef Ivar Hartvigsen i Mo Industripark kunne fortelle at jernverket var en kunnskapsbedrift som hadde stor data-kompetanse. Nå er Statens Innkrevingssentral, NRKs lisensavdeling og ikke minst Nasjonalbiblioteket etablert i Mo, – dette er bedrifter som bygger videre på datakompetansen som startet i jernverket.
Mo Industripark: Inge Myrvoll, Ivar hartvigsen og jeg
Terje Sundosen er daglig leder i Mo fjernvarme, Jørn teigen er teknisk sjef. Nasjonalt drives 34 % av fjernvarmeanlegg med søppelforbrenning, fortsatt mye med olje og bare 4 % med spillvarme fra industri. I Mo kommer 92 % av energien fra spillvarme. Fjernvarmeanlegget dekker hele Mo sentrum – skoler, sykehus, institusjoner for eldre, hotell, forretninger, Badeland med mer Også gågata i rana er oppvarma.
Inge Myrvoll, Jørn teigen og Terje Sundosen fra Mo Fjernvarme. Jeg står bak.
Spillvarmen fra Fesil kan bare brukes om vinteren. Dermed er det mye varme som slippes ut om sommeren. Nå arbeider man med planer om et pelletsanlegg eller rett og slett et minikraftverk drevet på damp fra spillvarmen.
Kunnskapspark
Inge Myrvoll og Hilde Rønningen fra Rana SV foran det som skal bli Universitetsplassen – Ranas nye Kunnskapspark
Av de 1900 ansatte i Industriparken er bare ca 200 ingeniører. Industrien har behov for flere ingeniører, det er et mål å få til ingeniørutdanning i Mo. Inge Myrvalls store prosjekt som ordfører og seinere, har vært å få etablert Mo Kunnskapspark der Høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland kan tilby utdanning. Nå bygges dette rett nedenfor rådhuset. Biblioteket som Inge Myrvoll styrket i sin ordførertid, skal flytte inn i Kunnskapsparken. Inge har vært på besøk på det nye høgskolesenteret i Drammen og ser det som et ideal.
Mo har også bevart noe gammel bebyggelse
Rana-elva
Rana-elva ble regulert for å skaffe kraft til industrien i Mo. Rana er den 3. største kraftprodusenten i Nordland – det produseres 15 Terrawatt-timer. Industrien bruker 5 Twh, befolkningen, butikker etc bruker 5, – og 5 Twh sendes ut av regionen. På grunn av en overføringskabel til Sverige må industrien kjøpe kraft på kraftbørsen i Stockholm. Statkraft kjører effektkjøring, dvs at de produserer for fullt når årisen i Sverige og Europa er på topp. Det betyr at elva av og til kan nesten tørrlegges, andre ganger gå for fullt. Ranaelva var en av de første elvene som ble smitta med gyro. Men elva er blitt behandla med rotenon, og ble friskmeldt for fire år siden. Oppe i elva møtte vi Steinar haugaas som er leder i Rana Jeger og fiskerforening – tidligere vararepresentant til Stortinget for Høyre – men levende opptatt av å ta vare på naturverdiene og fisken i Ranaelva.
Her fikk jeg to klare bestillinger: Statkraft må følge opp konsesjonsbetingelsene med å etablere en laksetrapp som gjør at hele Ranavassdraget kan bli lakseførende. Det andre: Konsesjonsbetingelsene for Statkraft må vurderes i forhold til effektkjøringa slik at det blir tatt mer hensyn til laksen i elva. Dette er saker som SV har vært opptatt av lokalt, og som jeg tar med meg tilbake til Stortinget.
Kystriksveien til Glomfjord
Når dette skrives nærmer klokka seg midnatt på en bobil-oppstillingsplass 30 km før Glomfjord. Sommeren er kommet til Nordland. Vi har hatt den mest fantastiske turen langs Kystriksveien med ferge Kilboghavn-Jektvik der vi passerte polarsirkelen. Ferga var forsinka og vi var spent om vi ville nå neste ferge mellom Ågskardet og Forøy. Vi kjørte som gærninger sammen med alle andre for å nå ferga, vi kom for seint, men ferga hadde venta på oss. Og alle bilene blei lirka på plass og kom med. Det var fergemannen veldig fornøyd med.
langs kystriksveien
Legg igjen en kommentar