Fra møtet på REC i Glomfjord i dag: Børge Selstad, Raymond Doyle Johansen, Per Swensen, meg, Ingjar Johnsen. I handa holder jeg det som forhåpentligvis blir det nye produktet fra solindustrien i Glomfjord, en såkalt ingots, en silisium-barre.
Det var spesielt å ankomme den nedlagte REC-fabrikken i Glomfjord i dag. Vi ankom sammen med SVs kommunestyrerepresentant Ingjar Johnsen og møtte Børge Selstad og Raymond Doyle Johansen fra de ansatte, samt ordfører Per Swensen. Børge og raymond kunne fortelle at de samme morgen hadde fått meldinga om at REC ASA hadde slått Rec Norway konkurs. Nå var de spente på hva det vil bety for mulighetene til å starte opp igjen sol-industri i Glomfjord.
Meløy kommune der Glomfjord ligger har ca 6000 innbyggere. Glomfjord har lange industritradisjoner med bl.a. aluminiumsindustri og Norsk Hydros kunstgjødsel. De har vært gjennom store omstillinger. For noen år siden etablerte REC seg her med waferindustri. På det meste var det 900 arbeidsplasser i Glomfjord Industripark. Den omfatter Yara, REC og en del andre bedrifter knyttet opp mot REC, slik som Aker Seafoods smolt-anlegg som baserte seg på varmen fra RECs kjølevann. Gjennom noen år har REC tjente formidable beløp i Glomfjord. I vår kom imidlertid meldinga om at fabrikken skulle legges ned.
I juni var det slutt, men de ansatte har arbeidet videre med planer for ny produksjon. De mener at Goomfjord kan være konkurransedyktige når det gjelder produksjon av såkalt ingots – silisium-barrer. Glomfjord har rikelig med energi til lave priser for ikke å snakke om rikelig med frisk vann til kjøling, noe som kan være en kostbar ressurs i Asia. Men det viktigste fortrinnet er at Glomfjord har en arbeidstokk med dyktige operatører som er vant med industri og skiftarbeide.
Når det gjelder prosessen med å skjære barrene – ingotsene – opp i løvtynne wafere så har planen vært å sette det bort til asiatiske partnere. Her er teknologien vår ikke konkurransedyktig pr i dag, mener Børge Selstad. De har utarbeidet planer om en oppstart i løpet av høsten med 54 ansatte. Siden sluttproduktet nå vil være noe som var et halvfabrikata for REC, må det til noen enkle ombygginger i fabrikken som ellers er å betrakte som den mest moderne i sitt slag i verden.
Planene om nyoppstart er utvikla av de ansatte i samarbeid med investorer i Asia og USA, i stor grad selskap som de tidligere har levert varer til. Det meste av solcelleproduksjonen skjer i dag i Asia, mens markedet for de ferdige produktene er i mellom-Europa og USA.
Ordfører per Swensen som er leder av Omstillingsutvalget pekte på at man har fått et omstillingsfond på 100 millioner. Problemet er de strenge kravene til hvordan disse pengene kan brukes, I prinsippet skal de kun brukes til forprosjekt og utredninger – det vil si pengene skal brukes på sør-norske konsulentbyråer mens behovet er kritisk for penger i investeringsstøtte for å vise øvrige investorer at man kan tilby et godt produkt. For å bevise det må vi ha penger til å starte opp. Tida er en kritisk faktor – oppstarten må skje i høst før for mye av arbeidskrafta har flyttet ut av Glomfjord og før mulige kunder har skaffet seg andre leverandører.
Som miljøpolitisk talsperson for SV mener jeg det er viktig å beholde industriell kompetanse innen solindustrien i Norge. Mens pengene suges mot oljeinvesteringer, er det jo industri som denne i Glomfjord vi skal leve av i framtida. Det nye konseptet for etablering av en ny bedrift har framtida for seg. Da må vi klare å tilrettelegge for nok fleksibilitet til at offentlige penger kan brukes slik at de kommer landsdelen og kommunen best til nytte. Her må næringsministeren komme på banen og gi klarsignal for at omstillingspengene også må kunne brukes som egenkapital for en ny bedrift. Jeg snakka med SVs næringspolitiske talsperson Alf Holmelid som vil følge opp dette sammen med meg.
Legg igjen en kommentar