Holmen som nytt nasjonalt våtmarkssenter!
november 18, 2012 av larsegeland
Fredag reiste jeg til Tønsberg og Holmen Natursenter med den gode nyheten om at Holmen er valgt ut som et av fire steder i Norge til å være et nasjonalt våtmarksenter. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) hadde behandlet de 15 søknadene som var kommet inn, men Miljøverndepartementet hadde tatt den siste beslutningen. Det var flere ting som telte for Holmen: Natursenteret ligger nært til Tønsberg, med godt besøk og potensiale for en enda sterkere økning, det er et lavkostnadsprosjekt, det er godt samarbeid mellom fylkesmann og kommune, de tenker nytt, har utviklet mange spennende tjenester som feks fugleweb-kameraet, de har et nært samarbeid med Statens Naturoppsyn.
Fredag ettermiddag klokka tre var det samlet folk fra fylkesmannen, fra Naturoppsynet, greven og grevinnen av Jarlsberg osv – på Holmen. På vegne av Bård Vegar Solhjell kunne jeg fortelle de gode nyhetene. Jeg la vekt på tre forhold: Kulturminne, våtmarkenes betydning og Holmen som et fint mål for friluftsaktivitet.
Holmen har en lang historie. Sønde Holmen er kjent som en av 30 husmannsplasser under greveresidensen Stamhuset Jarlsberg. Den første husmannen vi kjenner fra Søndre Holmen var Peder Rytter som døde i 1716. Husmannsplassene er en viktig del av historien om Stamhuset, greven slo ikke engene sjøl.. men var avhengig av arbeidskrafta fra husmennene. Plassen opphørte å være husmannsplass i 1940. Men som mange fra Tønsberg vil huske, så fortsatte Holmen å være bolig i enda endel år. I 1984 ble det underskrevet festekontrakt mellom Stamhuset og Fylkesmannen i Vestfold om leie av Søndre Holmen. Fire år etterpå åpnet Holmen som natursenter. Kulturminnene knytta til bygget og kulturlandskapet rundt er en viktig del av Natursenteret som nå blir Våtmarksenter.
Holmen ligger i naturreservatet Ilene som sammen med og Presterødkilen utgjør et norsk Ramsarområde, dvs. våtmark av internasjonal viktighet. Gjennom å gi områdene denne statusen, har Norge forpliktet seg til å opprettholde den økologiske balansen i områdene. Ramsarkonvensjonen inneholder et klart regelverk for den nasjonale oppfølgingen av konvensjonen. Ramsarkonvensjonen har ikke alltid vært like populær blant lokale politikere. Det har stått strid om utbygging både på Ilene og Presterødkilen /Stensarmen. Ikke minst i de seinere åra da det har vært planlagt store veiprosjekter.
‘Men det er ikke tilfeldig at så mange byer ligger inneklemt mellom våtmarker. Våtmarkene ligger kobla til rikt jordbruksland, det er stort biomangfold og våtmarkene bidrar til godt klima i byen. De visste hva de gjorde, de som begynte byggingen av Tønsberg som by midt mellom de to våtmarkene. At Holmen blir et våtmarkssenter og noe Tønsberg kommune kan være stolt av, bidrar til å sikre vernet av våtmarkene og skape forankring lokalt. Ramsarkonvensjonen har i sommer vedtatt nye regler som skal bidra ti å gjøre våtmarkene mer tilgjengelig for turistene på en bærekraftig måte. I Tønsberg planlegges en gangsti ut i fuglereservatet, det håper jeg snart kan komme på plass.
Grevestien går fra Korten via Holmen til fugletårnet og videre til Gullkronene ved Jarlsberg hovedgård. Jeg bruker å gå på tur her med bikkja, og møter stadig folk. Det er flott å ha en slik sti og et slikt friluftsområde så tett inn på bykjernen. Her er det fortsatt stort potensiale i å utvikle stier og turløyper. Tilrettelegging for friluftsliv i nærmiljøet er viktig – her er det et gratis 24 timer tilgjengelig treningsstudie, der du setter reglene om hvordan du vil bruke det!
At Holmen nå blir nasjonalt Våtmarksenter betyr at de får 750.000 kr i 2012, og deretter 800.000 i økt tilskudd de neste åra. I tillegg gir det en status som forhåpentligvis vil gjøre det lettere å få andre tilskudd og prosjektmidler!
Legg igjen en kommentar