Lovendring vedtatt i dag: Det skal ikke være lov å oppfordre til drap – heller ikke på internett
april 23, 2013 av larsegeland

2. august i fjor avviste Høyesterett en anke på en kjennelse fra Gulating lagmannsrett som mente at publisering på internett ikke var offentliggjøring. Å oppfordre til drap på internett ble av Høyesterett ikke oppfatta som en offentlig publisering som om det hadde vært trykt på papir. Det var en snever tolking av lovens bokstav, i strid med allminnelig rettsoppfatning og sikkert også i strid med intensjonene bak de som lagde straffeloven i 1902. I dag vedtok Stortinget en lovendring som sidestiller publisering på internett med andre trusler og påstander framsatt i det offentlige rom.
Begrepet «offentlig» vil ikke bare gjelde dokumenter som er tilghjengelig for alle. Også trusler framsatt i internettdokumenter som har en tilgang begrenset av pasord, betaling eller en type medlemskap vil rammes. Det betyr f eks at facebook-kommentarer er offentlige og vil kunne omfattes av straffeloven om man framsetter trusler. Det er etter min mening et helt riktig lovvedtak som er helt nødvendig når vi ser hvordan internett er blitt brukt til å spre hatpropaganda, fordommer og trusler.
Lovendringen ble enstemmig vedtatt av Stortinget i dag.
Nedafor følger mitt innlegg i stortingsdebatten:
President
Denne lovendringen har sin bakgrunn i at Høyesteretts ankeutvalg 2. august i fjor forkasta anken over Gulating lagmannsretts kjennelse om at en blogg ikke kan anses som offentlig etter straffeloven. Saken gjalt bloggeren Eivind Berge som var siktet for offentligh å ha oppfordret til drap på polititjenestemenn.
Kjennelsen fra Gulating lagmannsrett og fra Høyesterett var i strid med Straffeloven av 2005 som ikke er trådt i kraft, en rimelig tolking var nok også at kjennelsen var i strid med intensjonene til lovgiverne av Straffeloven av 1902, i hvertfall ble den oppfattet som i strid med det som i dag er gjeldende oppfatting av hva som er offentlig – det var en kjennelse i strid med folks rettsfølelse.
Det var derfor viktig at Justisdepartementet raskt sendte ut et forslag til lovendring på høring. Det ville etter SVs mening være en uholdbar rettssituasjon at ytringer på internett er unntatt fra det ansvar som gjelder for ytringer på papir. Innlegg på blogger og andre kanaler på internett har et potensiale til offentlighet som er større enn papir, og internett er en kanal som har vært brukt til å spre hatpropaganda – og i dag slår vi utvetydig fast at det skal rammes av straffeloven. Det var nødv på tide!
Legg igjen en kommentar