Vestfold-stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) har sådd vind og høstet storm da han foreslo at vi skulle betale ekstra for å lese nettsidene til NRK. Det var åpenbart at et godt planlagt utspill i Aftenposten, i forkant av stortingsmeldinga om NRK. Eidem gjorde klart at forslaget om å kreve betaling for nettsidene, ikke var et personlig utspill, men var klarert med H og FrP.
Når FrP så reaksjonen, trakk de fort all støtte. Ib Thomsen gikk til og med ut på Dagsrevyen og kalte Kårsteins forslag for et typisk Bærum-Høyre-forslag.
Kårstein Eidem Løvaas er blitt sendt ut i krigen før. Forrige gang han fikk store mediaoppslag var før Statsbudsjettet da han ville redusere NRK- lisensen. Den gang som nå, måtte han rask dempe utspillet sitt. Men det som til nå blir stående igjen som den tidligere P4-ansatte programmedarbeideren politiske prosjekt – er et korstog mot NRK.
Eidem Løvaas er redd for at NRK blir for stort, og at det rammer de kommersielle mediehusene, enten det er radio, TV eller mediehus bygd på papiraviser. Jeg bruker mediehus som begrep, fordi enhver lokalavis selvfølgelig også er på nettet, TV2 er på nettet osv.
Det skjer en konvergering av sjangre. Vi ser TV fra nettbrett og mobiler. Det er rett og slett totalt teknologisk bakstreversk å hevde at NRK skal begrense sin virksomhet til å sende fjernsynsprogrammer og radio i sanntid, altså uten dagens muligheter til å se fjernsynsprogrammer og høre radio når vi selv vil.
Det tok ikke mange timene før også Eidem Løvaas starta tilbaketoget. Det er ikke snakk om noen ekstra avgift for å lese nett-nyheter, det skal være inkludert i dagens lisens, mente han.. Det betyr at utspillet ble redusert til at 88 % av befolkningen – de som i dag betaler lisens – skulle huske på et passord for NRKs nettsider. Saken ble ikke bedre.
Problemet for Løvaas Eidem er at vi har en svært god og populær allmennskringkasting i NRK. Vi er mange som tenker at NRK er den vesentligste norske aktøren på radio og fjernsyn, supplert av kommersielle kanaler. Det høres ut som om Eidem Løvaas ønsker seg en situasjon – som vi har i mange andre land – at det er kommersielle kanaler som er dominerende, men så har man en allmennkringkasting for de spesielt interesserte, P2-publikummet. Det er en situasjon som vi ikke ønsker. Løvaas Eidem vet også at desto smalere NRK blir, desto svakere blir legitimiteten av kringkastingslisensen. I dag mener et stort flertall av folket at kringkastingsavgiften er verdt pengene. Det er ganske spesielt, og helt annerledes enn hva folk svarer hvis de blir spurt om de synes de får valuta for veiavgifta. Hvis legitimiteten for kringkastingsavgifta svekkes, ligger veien åpen for å avvikle den.
Kringkastingssjef Eriksen påpeker at NRKs viktigste konkurrent ikke er norske mediehus, men utenlandske aktører. Det tror jeg er riktig. Jeg mener at det er viktig å ha en allmennkringkasting med muskler til å lage gode norske kvalitetsprogram som er attraktivt for folk flest. Utfordringa er at vi trenger enda sterkere kulturpolitiske virkemidler for å gjøre norsk kunnskaps- og kulturinnhold tilgjengelig for det norske folk, f. eks. i form av et stort digitalt bibliotek som kan tilby innhold i mange sjangre: Musikk, film, skrift osv.
Legg igjen en kommentar