Vi er svært fornøyd med forsøket med samordning av innsigelser mot kommunale planer, sa statssekretær Per Willy Amundsen på Fylkesmannen i Vestfold sin arealkonferanse på Slottsfjellsmuseet i dag. – Vi har en utfordring i å styrke den klimavennlige byutviklingen, sa statssekretæren som ble kjent da han som stortingsrepresentant mente at klimaproblemene bare var en marxistisk konspirasjon for å kunne øke skattene. Slik kan man møte seg sjøl i døra. – Jeg er opptatt av å høre deres forslag til forbedringer, sa Amundsen og forlot møtet.
Jeg satt sammen med Per Willy Amundsen i Energi og miljøkomiteen da han fremmet et såkalt Dokument 8-forslag der han foreslo at fylkesmannen og fylkeskommunens innsigelsesrett i kommunale plan- og arealvedtak, skulle fjernes helt. (Representantforslag 124 S (2011–2012) fra stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad, Henning Skumsvoll, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim Dokument 8:124 S (2011–2012))
Flertallet i komiteen – alle unntatt FrP og H – pekte på at i 99% av tilfellene kommer kommunen og staten til enighet – bare 1% av plansakene havnet i Miljøverndepartementet. Likevel ville vi jobbe med en forbedring av planprosessene. I Stortingsdebatten pekte jeg på den såkalte Planportal Vestfold som Fylkesmannen i Vestfold hadde etablert. I tillegg ville statsråd Bård Vegar Solhjell ha en forsøksordning med samordning av innsigelser hos Fylkesmannen. Jeg var svært fornøyd med at Vestfold skulle være med i den forsøksordninga.
På dagens arealkonferanse var fokuset nettopp på denne forsøksordninga og på Planportal Vestfold. Statssekretær Amundsen var svært fornøyd med at det bare var innsigelser i noen få prosent av sakene. Han har nå helt gått vekk fra ideen om å fjerne innsigelsesretten. FrPs Gjermund Hagesæter som også hadde ordet i stortingsdebatten påsto at FrP i denne saken ikke ville gi seg før de fikk gjennomslag.
FrP insisterte på at denne saken skulle de vinne. Men så må de jo tilpasse seg Høyre i regjering. I stortingsdebatten om innsigelses-forslaget sto imidlertid Høyre ikke langt tilbake for FrP. Mikael Tetzschner fra Høyre sa at trusselen om innsigelse er som et væpnet ran der pistolen ikke blir brukt. Nå er også Høyre godt fornøyd med det forbedringsprogrammet SV satte i gang.
Men det skal nok legges til at om hverken Høyre eller frP vil gjøre strukturelle endringer, så kan det nok være at de tar sterkere hensyn til kommunene enn til f eks naturvern, klima, allmennhet i de få konfliktsakene som kommer til departementet. Et slikt eksempel var jo at noe av det første regjeringa gjorde var å endre Miljøverndepartementets beslutning om å omgjøre Essoskogen ved Tønsberg til landbruks, natur- og friområde som området brukes til i dag. Dermed fikk fremfor alt Esso det slik de ville.
Legg igjen en kommentar